10 évvel ezelőtt történt hazánk legnagyobb környezeti-ipari katasztrófája

2010. október 4-én történt hazánk legnagyobb ipari-és környezeti katasztrófája. Emberi életeket követelő, s összességében 100 milliárdos kárt okozó ügyben 9 év elteltével, 2019. decemberében született jogerős ítélet. Erre mondhatjuk, hát…A MAL,  Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár tárolójának gátja átszakad. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser  és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt. 

A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is. A magyar kormánynak összesen 38 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel.

Kérdés: okultunk-e ebből a katasztrófából? Az emberi egészség és a környezet védelme megkapja-e a kellő figyelmet, törvényi védelmet?

A mindennapok tapasztalata alapján van még mit tenni azért, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.