Szeptember: egyetlen hónap alatt 20 687 fertőzött

Mindenki abban reménykedett, hogy megúsztuk a komoly méretű fertőzési hullámot. Erre meg is volt minden alap, hiszen a vészhelyzet megszűnésének napján, 2020.  július 18-án 4 081 fertőzött volt hazánkban, s a nyár is nyugodtan telt. A nyár két és fél hónapja során, augusztus 31-ig  6 257-re emelkedett a fertőzöttek száma. Közel hat hónap alatt a hatezer főnél alig több fertőzött  valóban kiváló eredmény.
 Aztán ránk köszöntött a szeptember, folyamatosan emelkedő számokkal, s a hónap utolsó napján 20 687 fertőzöttel zártuk ezt a hónapot.

Borsodban is hasonló tendenciát figyelhetünk meg. Június 18-án 115 fertőzött volt a megyében, ez a szám augusztus utolsó napjára 188  főre emelkedett.  S a szeptemberi egyetlen hónapban 758 -an  betegedtek meg.

A remények nem váltak valóra, valóban itt a második hullám, meredeken emelkedő fertőzötti eredményekkel.


Kérdés persze, merre tovább? S ebben bizony egyre hülyébbnek érezhetjük magunkat. Most nem a média sokkoló hírei miatt lehetünk bizonytalanok, hanem a  szakemberek, politikusok  egymásnak ellentmondó nyilatkozatain nem lehet eligazodni.
Van elég lélegeztető gép, kontra:nincs elegendő szakember.
Legyen ingyenes a szűrés, kontra: azt nem bírja el az ország gazdasága.
Ingyenesen mindenki megkaphatja az influenza elleni védőoltást, kontra: ennek mi értelme?
23 óráig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek, kontra: beindult a kis-és nagy házibulik sora.
Focimeccsre lehet menni, bizonyos rendezvények megvalósulhatnak, mások nem. Egyik a fertőzés fészke, a másik nem?
Kötelező a szájmaszk, de kézfertőtlenítési lehetőség alig van a forgalmas helyeken. Pedig a fertőzés kézzel való érintés után is tovább adható. Korlátok, bejárati ajtók, boltok árui, amit összefogdosunk, stb.
Szóval bizonytalanok lehetünk, de egy dolog világosan látszik, a politika lenyúlta a koronavírust. Pedig, ha valaha valaminek az emberekről kellene szólni, akkor ez a különleges helyzet az.

S ebben az sem segít, hogy tudjuk, mi a követendő a menyasszonytánc kapcsán.