National Geographic: Megastadionok

One of the "megastadiums" in the 2020 UEFA European Soccer Championship is Budapest's Puskas Arena in Hungary. (T2MP/AB PRODUCTIONS)

Szeptember 24-től EURÓPA LENYŰGÖZŐ STADIONJAI a
National Geographic műsorán

A National Geographic bemutatja Európa tizenkét legkülönlegesebb arénáját. Most beleshetnek virtuálisan a Wembley-be vagy a Kresztovszkij arénába; de „ellátogathatnak” Rómába vagy épp Bakuba is. Hogyan épültek és mitől különlegesek a megastadionok? Errről szól a  National Geographic Megastadionok c. sorozata

Egy rekordok könyvébe illő, 315 méter hosszú és 133 méter magas acélív… Egy gigantikus tetőszerkezet, melyet jó idő esetén szét lehet nyitni… És egy különleges küzdőtér, mely nemcsak a játékosoknak nyújt lehetőséget látványos sprintekre, de maga is mozgatható… Érdekelnek az effajta zseniális, az embert a székébe szegező építészeti megoldások? Ha igen, tarts szeptember 24-től a NatGeóval, ugyanis 12 lenyűgöző stadionba most benézhetünk és kileshetjük titkaikat!

A Megastadionok epizódjai lebilincselő – földrajzi-építészeti – körutazást kínálnak, kivételes módon az öreg kontinens szinte valamennyi táját bejárva. Látogass el velünk többek közt Angliába, a világhírű, 2003 és 2007 között teljesen megújult Wembley-be; a futurisztikus, alakja miatt „űrhajónak” is becézett szentpétervári Kresztovszkij arénába; a város tradicionális építészeti formakincséhez visszanyúló, ám a legmodernebb szél- és földrengésálló technológiával épült bakui Olimpiai Stadionba; vagy épp a budapesti Puskás Arénába.

A TOP 12:

  • Puskás Aréna, Budapest
  • Arena Nationala, Bukarest
  • Wembley Stadion, London
  • Allianz Arena, München
  • Kresztovszkij Stadion, Szentpétervár
  • Olimpiai Stadion, Baku
  • San Mamés Stadion, Bilbao
  • Stadio Olimpico, Róma
  • Aviva Stadion, Dublin
  • Hampden Park, Glasgow
  • Johan Cruyff Aréna, Amsterdam
  • Parken Stadion, Koppenhága

Budapest és Bukarest

A megastadionok között a Puskás Aréna is szerepel, párhuzamba állítva a bukaresti stadionnal. A magyar labdarúgás fénykorában, 1953-ban épült legendás Népstadiont számtalan teltházas, maradandó emlékű mérkőzés után 2017-ben elbontották, hogy helyén egy vadonatúj, minden elvárásnak eleget tévő modern létesítményt emeljenek. A 2019 őszén átadott PUSKÁS ARÉNA a legnagyobbnak tartott, a Föld minden pontján ismert magyar labdarúgó nevét viseli, kinek vezetésével az Aranycsapat az 1940-es és 1950-es években az egész világot végigverte. Vajon sikerült-e a tervezőknek és a kivitelezőknek méltó emlékművet emelniük a zseniális játékosnak? Aki járt már a stadionban, azt állítja, igen. Egy országgal keletebbre, Romániában, a kezdeti pénzügyi és technikai nehézségek után az ARENA NATIONALA képében egy lenyűgöző, zárható tetejű, 60 ezer néző befogadására képes aréna született.

Puskás Aréna: 67 000 ülőhely; a régi arénát idéző konstrukció

Arena Nationala: 60 000 ülőhely, különlegessége a visszahúzható tető

Epizódbemutató: szeptember 24-én, csütörtökön este 9-kor

Róma
Dublin
Bilbao
Bukarest

Borítókép: Puskás Aréna

Forrás: National Geoographic engedélyével