Továbbra is lejtmenetben : 3826 fővel élnek kevesebben megyénk városaiban

A KSH most közzétett adatai szerint megyénk városainak lakónépessége tovább csökkent, 2019-ben az előző évhez viszonyítva 3 826 fővel lettünk kevesebben. Ami még rossz hír mindenki számára, hogy a csökkenés mértéke nagyobb, mint 2018-ban volt.

AHOL NÖVEKEDETT A LAKÓNÉPESSÉG
A kép vegyes, hiszen több olyan város van, szám szerint 5, ahol valamelyest növekedett a lakónépesség 2019-ben. (Mezőkövesd, Mezőcsát, Szikszó, Nyékládháza, Cigánd). Igaz, a növekedés csekély, az öt városban összesen 73 fő.

ARÁNYAIBAN EZEKBEN A VÁROSOKBAN A LEGNAGYOBB A CSÖKKENÉS
Ha szám szerint vizsgáljuk a lakónépesség csökkenését, akkor Miskolc, Kazincbarcika és Ózd áll az élen. Ez egy adat, de többet elárul az, ha a lakosság számához viszonyítjuk a csökkenés mértékét. Ebben az esetben Gönc, Pálháza és Kazincbarcika a sorrend.
Meglepő, hogy míg Kazincbarcikán a lakónépesség csökkenésének aránya 2,7 %, Ózdon lényegesen kisebb, 1,4 %, Miskolcon pedig alig több 1 %-nál.

OKOK
Az okok sokfélék, de néhány adat hiányában erről nem lehet pontos képet kapni. Jelenleg nincs még adat a belső migrációról (beköltözés, elköltözés) születések száma, stb.
Azért azok, akik ismerik Borsod népességét, találgatások nélkül is tudnak következtetéseket levonni az adatokból.

Adatok:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye városainak lakónépessége


Forrás: KSH

Please follow and like us: