Nemzeti létünk nagy temetője Mohács- 1526.augusztus 29.

1526. augusztus 29-én (újabb kutatások szerint talán szeptember 8-án) a magyar hadak másfél évszázad történelmét  meghatározó vereséget szenvedtek Mohácsnál a török hadaktól. S talán jelképszerű, hogy életét vesztette a magyar uralkodó, II. Lajos is.

A vereségnek nyilván voltak hadászati okai is, 60 ezer fős török sereg a 24 ezer fős magyar haderővel szemben, alkalmatlan hadvezér, stb. De sokkal meghatározóbb oka is volt a magyar hadak vereségének:
A nemzet Mátyás király halála óta folyamatosan hanyatló gazdaságával, korszerűtlen hadseregével nem vehette fel sikeresen a harcot a nálánál területileg ötször, lakosságát tekintve hatszor nagyobb, nyomasztó túlerővel felvonuló Oszmán Birodalommal szemben. 1526-ra közállapotait tekintve teljesen szétzilálódott, pártharcokba merült a magyar állam.

S a vereség következményi  is szomorúak. A két nagyhatalom, a Habsburgok és a török porta  közé ékelődött Magyarország még jobban belesüllyedt a pártküzdelmekbe, aminek egyenes következménye lett a kettős királyválasztás, majd ezzel együtt az ország két részre szakadása, állandósítva a háborús állapotokat.
Mintha napjaink állapotát élnénk újra.
Szóval nekünk, magyaroknak kell egy újabb Mohács?

Borítókép: Székely Bertalan: II. Lajos holttestének megtalálása