Ópusztaszer- amit minden magyarnak látnia kell

Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok a Körtvélytóhoz (Curtueltou) értek, és a Gyümölcsény nevű erdőnél 34 napot eltöltve Árpád és nemesei gyűlést tartottak, ahol megállapították az ország törvényeit: „szerét ejtették” az ország dolgainak. A gyűlés emlékére pedig a helyet Szer-nek nevezték el.

A mai Ópusztaszer, a korábbi Sövényháza falumagja az  1945 után felparcellázott telkeken alakult ki. A környező tanyák lakói sok más helyhez hasonlóan az 1970-es évek közepétől kezdtek tömegesen a faluba költözni. 1974-ben átnevezték a települést Ópusztaszerre, ahol ma hazánk Nemzeti  Történelmi Emlékparkja található.

Árpád, államalapító István király és Ópusztaszer eggyé vált a történelemben. Ópusztaszer emlékparkja olyan hely, ahová egyszer minden magyarnak el kell jutnia. Igazi vonzereje a Feszty-körkép, mely nem igazán művészi értékével, sokkal inkább történelmi mondanivalójával  került az érdeklődés középpontjába. Hozzá kell tenni, nagyon látványosan ötvözték a képet és a kor történetét szemléltető kiállítást az emlékpark munkatársai. A kettő együtt valóban lenyűgöző!  Mint ahogyan lenyűgöző a világ magyarjainak  szentelt jurták, a hatalmas és szépen ápolt parkok a pihenőhelyekkel, a régi épületek, malmok, vagy az Árpád szoborcsoport.

Ópusztaszer, melyet minden magyarnak egyszer látnia kell.

Feszty-körkép. Kép forrása:mult kor portál
Feszty-körkép -részlet. Kép forrása Feszty-körkép facebook oldala
Feszty-körkép – részlet. Kép forrása Feszty-körkép facebook oldala

A lenti képgaléria a képre kattintva nyitható meg. Képek forrása: Hírözön szerkesztősége.

Szerkesztőségi hirdetés

-rizner-

Please follow and like us: