Proprioceptív talpbetét

Pár éve volt szerencsém megismerkedni szakmám egyik nem túl ismert ágával a podokineziológiával (podo: láb, kineziológia: röviden a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozó szaktudomány).

Egy belga cégnél dolgoztam, ahol az ortopéd- szokványos talpbetétek mellett egy sokkal hordhatóbb, életszerűbb ún. propriceptív talpbetétek gyártásával foglalkoztunk. Ezen betétek egyediek, személyre szabottak, hiszen minden ember talpa más és más, valamint a jobb és baloldal között is vannak különbségek. Ezen talpbetétek stimulálják a talpban lévő idegvégződéseket.

Az emberi test statikájának megbomlásának egyik oka a lábon, talpakon keresendő. Képzeljünk el egy házat, melynek alapját nem megfelelően készítettek el, vagy akár egy autót, melynek kerekeiben nem egyforma bar nyomás uralkodik… Míg az egyik oldalon a terhelés nő a másik oldalon csökken, hasonló folyamat zajlik le az emberi test ízületeiben is. Minél később orvosoljuk a problémát annál több ízületünk lesz érintett, hisz a test folyamatosan kompenzál és próbálja helyreállítani a stabilitást, statikát. Ha pl. a bal láb boltozatai süllyednek, az egész bal alsó végtag lejjebb kerül a jobbhoz képest, a bal medencefél lejjebb kerül ( de nem minden esetben ) a jobbhoz képest, a gerinc alsó szakaszát húzva magával, a lumbális szakasz íve megváltozik és így tovább következnek az elváltozások.

Kisgyermekkortól ajánlott a betétek viselése, hiszen a növekedés befejeztéig jó esélyünk van visszafordítani a kóros folyamatokat. A 18 éven aluliaknak fél évente kontroll vizsgálaton kell megjelenniük, ahol nyomon követhető a progresszió- eddig vizsgált gyermekeknél minden esetben javuló tendenciát figyeltem meg.

A páciens kikérdezése után egy hosszas vizsgálat következik, ahol először talplenyomatot készítünk, ezután podoszkópos -vizsgálat következik, majd az egész emberi testet vesszük szemügyre. Megtekintjük a térdek helyzetét, a medence állását, a gerinc görbületeit és így tovább egészen a fej tetőig. Ezután történik a korrekció különböző méretű, formájú lapocskák segítségével, melyeket a talp alá helyezünk mind addig amíg a test statikáját majdhogynem vissza nem állítjuk.

Ezen adatok alapján tudjuk elkészíteni az egyénre szabott talpbetétet egy speciális szoftver segítségével, mely a talpbetét vázát készíti el, de műhelyi munkálatok közel felét kézzel végezzük. A talpbetétek elkészítése után a pácienssel felpróbáltatjuk a talpbetétet, újra megvizsgáljuk, majd megismertetjük annak helyes használatával.

Álláskor a testhelyzetet az idegrendszer működése irányítja és hangolja össze az izmok működését. Ebben a működésben fontos szerepe van az extrapyramidális rendszer működése mellett vestibuláris és nyaktartási reflexeknek, a proprioceptív reflexnek, továbbá az optikus információknak. Ezen bonyolult rendszerbe próbál beavatkozni a proprioceptív talpbetét.

            Szabó Petra
  Fizioterapeuta