47 éve hunyt el a legendás Bruce Lee

1973. július 20-án hunyt el Bruce Lee hongkongi származású kínai harcművész, színész, rendező, producer és forgatókönyvíró; a jeet kune do harcművészeti iskola létrehozója.
A Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, a Variety pedig a 20. század 100 ikonja között tartja számon. Széleskörűen elfogadott, hogy nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján és a hongkongi hírességek sugárútján, utóbbin szobrot is emeltek a tiszteletére.

Lee hatással volt a filmművészetre, a harcművészet filmbeli ábrázolására, és számos későbbi rendezőt, színészt inspirált annak ellenére, hogy csupán négy ilyen jellegű játékfilmet készített, melyek egyébként komoly világsikert arattak.

Lee tanulmányozta a karatét, a cselgáncsot, a dzsúdzsucut, a thai bokszot, az ökölvívást, a vívást és a birkózást is. Számos jegyzetet készített az olvasmányai alapján, de nem mindent épített be a stílusába, amit később jeet kune do-nak, a „feltartóztató ököl útjának” nevezett el.

Számos legenda kering arról, hogy Bruce Lee milyen rendkívüli képességekkel rendelkezett az effektív testfelépítésének és harcművészeti technikájának köszönhetően. Lee életrajzírója, John Little szerint a harcművész képes volt ötven alsó fogásos húzódzkodást (chin-up) végezni egyhuzamban, egy karral; plafonig tudott rúgni egyetlen rúgással egy 130 kilogrammos homokzsákot; harminc percen át képes volt tartani a V-felülést  és gyors rúgásainak ideje a másodperc töredékrésze volt. A Leenek tulajdonított egyik legismertebb mutatvány az úgynevezett „egy inches ütés”.  (Két és fél centiméter  (!) távolságról olyan erőt volt képes kifejteni, amivel akár ölni is lehetett volna.)

Bruce Lee halála körül sok legenda kering, öngyilkosságtól kezdve a vele történő leszámolásig. Valójában allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, melyről sem ő, sem környezete nem tudott.  Fejfájásra vett be egy tablettát, de sem ismerősei, sem a kiérkezett mentők nem tudták őt többé felébreszteni. A gyógyszer egyik összetevője agyi ödémát váltott ki, amely Lee halálát okozta.

Filmjei máig népszerűek, a harcművészetet ő tette vonzóvá és szerethetővé a filmvásznon.

Legismertebb filmjei:
– A nagyfőnök
– Tomboló ököl
– A sárkány útja
– A sárkány közbelép

Borítókép:youtube