Itthon a korrupció nem rengeti meg a közhangulatot

Sokszor hallani baráti beszélgetéseken, ha szóba kerül, hogy valahol stikli van:  „a másik is ezt csinálja”. Tehát közömbösek vagyunk a korrupcióval kapcsolatban. S így igaz, ha valaki szóvá teszi  a korrupciót egy személy, vagy párt kapcsán, a másik fél szimpatizánsa ezzel a mondattal, mármint „a másik is ezt csinálja”, zárja le a vitát, menti fel a korrupt személyt.

Nem háborodunk fel elemi erővel, nem dühöngünk, nem teszünk semmit, egyszerűen tudomásul vesszük, hogy ez van, s beletörődünk, hogy a másik fél is korrupt.
S ez nagyon nincs rendben! A korrupció soha nem magánvagyont, hanem közvagyont érint. Egész pontosan a köz vagyonát mentik, lopják át magánvagyonba. Nem csak azért káros, mert aránytalanul és jogtalanul gazdagodik meg valaki, hanem erkölcsi normákat sért, s kvázi hülyének nézi a polgárokat, akár saját szavazóit, támogatóit, ismerőseit is.

Persze jó lenne, ha ezt érzékelnénk, s ennek megfelelően lépnénk fel. Mert a korrupció mindnyájunktól  elvesz, ellop valamit, aminek a közösséget kellene szolgálni, amiből a közösség profitálhatna, amitől a közösség, de az egyén is jobban élhetne. E helyett elnézőek vagyunk, mert nekünk ő a „szimpi”. De hát mindenkinek van „szimpi” polgármestere, képviselője, vezetője, politikusa, így aztán a köz érdeke szép lassan belevész egy büdös nagy mocsárba.
Mondhatnám, hogy ébresztő emberek, de ez utópia. Kár.
 

Talán ez a mentalitás tükröződik abban, hogy Európa országai közül a magyarok a legelnézőbbek a korrupcióval  szemben.

Az  Eurobarométer felmérésből az derül ki, hogy a kontinens lakosságának 69 %-a elutasítja a korrupciót, mint jelenséget.
Az elutasítás mértéke Portugáliában a legnagyobb (88 %), a legalacsonyabb pedig  a magyaroknál, mindössze 38 %. (Beletörődtünk? Elfogadtuk? )

A magyar válaszadók 49 százaléka szerint a korrupció legfőként politikai pártokhoz kötődik, valamint 32 százalék tartja úgy, hogy a korrupció mindennapi életüket is befolyásolja. 45 százalék nem tesz jelentést a hatóságok felé, ha korrupciót tapasztal, főként azért, mert nehéz bebizonyítani, valamint 25 százalék véli úgy, hogy a korrupció jelentése nem ér meg semmilyen erőfeszítést.


Szóval ébresztő! Nincs  „szimpi”, csak erkölcs és tisztesség létezhet.

-rizner-