Ergoterápia

Ergoterápia

Az ergoterápia olyan speciális kezelés, ami pedagógiai, orvosi és pszichológiai módszerekből indul ki. A szó maga a görög ergein, csinálni, dolgozni, cselekedni igéből ered. 

Az ergoterápia elsődleges célja a mozgásszervi rehabilitáción belül a különböző tevékenységek kipróbálása, eszközök alkalmazásának, használatának kitanulása. Ezek a tevékenységek kapcsolódhatnak az önellátáshoz, a munka jellegű és szabadidős elfoglaltsághoz.

Kiemelten az ujjak finommozgásának, a mozgáskoordináció helyreállításának az önellátáson belül a személyi higiéne, a táplálkozás és a napi életvitelhez szükséges mozdulatok (konnektor, villany kapcsoló, csap, ruha gombolás, zippzár használat, kés, kulcs, mobiltelefon és távkapcsoló használat) szentelünk nagy figyelmet. Célunk a beteg otthoni és amennyiben lehetséges teljes foglalkoztatási és szociális  rehabilitációja.

Az ergoterápia elkezdése előtt a páciens képességeit felmérik. Ezek után, az ergoterapeuta a foglalkozásokon a mindennapi életből vett gyakorlatokkal, játékokkal és kézügyességet igénylő gyakorlatokkal foglalkoznak. Az ergoterapeuta minden gyakorlat megkezdése előtt megbizonyosodik arról, hogy milyen előzetes készségek szükségesek a végrehajtáshoz. Minden gyakorlatot a páciens fejlődési szintjéhez és speciális képességeihez igazít. 

A terápia szempontjai:

-A fizikai funkciók javítása, mint pl. a mozdulat nagysága, az izomerő növelése és a koordináció. 

-A mindennapi életben szükséges cselekvések megtanulása a célból, hogy a kliens önállóan tudjon élni – ha szükséges, akár segédeszközökkel. Például a közlekedés megtanítása kerekes székkel.

-A kognitív funkciók stimulálása, mint pl. a koncentráció, a gondolkozás hajlékonysága, a memória, a cselekvések megtervezése. 

-Segítségnyújtás pszichikai problémák esetében, a szocializáció és az önkifejezés segítésével személyre szabott tevékenységben. Például csoportos főzésben való részvétel.

Milyen betegségeknél alkalmazzák az ergoterápiát? 

-stroke utáni állapot
-neurológiai betegségek:pl. Sclerosis multiple
-ízületi és gerinc eredetű fájdalom okozta funkciózavarok
-degeneratív reumatológiai állapotok következtében kialakult funkció zavarok
-trauma
-amputáció

A kezeléshez beutaló szükséges: A finanszírozott ellátáshoz kötelező. : Kötelező. Szakorvos írja ki. A vizsgálat során felállított diagnózisokat, a megtervezett  terápiát, ismétlésszámot tartalmazza.

A rehabilitációs osztályon bent fekvő betegek részére, az osztály Főorvosa írja ki a terápiát. 

Aki ennek a hivatásnak a képviselője, soha nem gondolkozhat sémákban, minden ember egyedi, így minden emberhez, minden problémához, új és új megoldást kell találni. Ezt a szakmát egy életen át lehet, illetve kell tanulni. 

    Fónagy Ninetta
Ergoterapeuta