Ön átugrotta a Szent Iván éji tüzet?

Nyíregyháza, 2020. június 23. Átugorják a tüzet Szent Iván éjszakáján a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyházán 2020. június 23-án. MTI/Balázs Attila

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon.

Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget.
Kedvenc madara a páva. Júniusban az éjszakai féltekén leghosszabbak a napok. (Egész pontosan június 21-én)  Ezen a napon minden megtörténhet.

Szent Iván éjszakája  3 nappal követi a csillagászati nyár beköszöntét, aminek oka részben a naptárreformban gyökerezik., hiszen korábban június 24-én volt a csillagászati nyár beköszönte, s ezzel a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka időpontja.

 Ezt a napot nyárközépnek is nevezik, országonként más-más nevet adtak neki attól függően, hogy a nyárközéphez vagy Szent János napjához kötötték.

NÉPHAGYOMÁNY

Június 24.
előestéje volt a szertartásos tűzgyújtás legfontosabb időpontja. A más időpontokban gyújtott ünnepi tüzek népszerűsége nem vetekedhetett a nyári napforduló időpontjában gyújtott tűzzel. A tüzet azért gyújtják – a falun kívül, dombon, temetőben -, hogy a gonosz szellemeket, sárkányokat elűzzék. 

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte.
 Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Szent Iván éjjelén gyűjtött gyógynövényeknek is különleges erőt tulajdonítottak. Ilyenkor úgy hitték, hogy az összes jó és gonosz erő mozgásban van, ezért ezt az éjszakát mágikus tevékenységek űzésére alkalmasnak tartották. Elsősorban azonban mulattak, hintáztak és táncoltak a tűz körül. A legények nyírfaágat vittek választottjuk ablaka alá, a leányok pedig növények segítségével igyekeztek megjósolni, ki lesz a jövendőbelijük. Szent Iván-napjával véget értek a mezei munkák és kezdetét vette a kaszálás ideje. 

Nyíregyháza, 2020. június 23. A Nyírség Táncegyüttes moldvai viseletbe öltözött tagjai átugorják a tüzet Szent Iván éjszakáján a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyházán 2020. június 23-án. MTI/Balázs Attila

Fotók: MTI/Balázs Attila