„Ha zavarja magát, szedje össze maga!”

Kazincbarcika, Penny Áruház, vasárnap, 13.00.

Népes család vásárol a boltban. Igyekszem a pékárukhoz, hatalmas mennyiséget, 1 db zsömlét szeretnék venni. Népes család beelőz, mocskos, szutykos  kézzel a létező összes kiflit, zsömlét megtapogatják, összefogdossák.  Szóváltásba keveredtünk, mert elmondtam, hogy ezt azért talán  nem kellene…. 

Üres kézzel kijöttem, de éreztem, hogy a fülemen is jön a gőz, ezért rágyújtottam az autóm mellet. Alig szívok 3-4 slukkot, népes család is jön, s örömömre a mellettem parkoló autóba kezdenek bepakolni. Alig múlt dél, ebédidő van még,  így előkerült a pékáru, csoki, dobozos ital, falatoznak, csevegnek, élvezik az életet….  

Aztán az üres papírokat, dobozokat laza kézmozdulattal bedobálják a parkoló melletti  fűbe.
Persze, hogy  fölment bennem a pumpa, s odaszóltam: „Ott van a szemetes, miért nem oda viszik?”
Látszott, hogy fontolóra vették, ezt   azért nem kellene szó nélkül hagyni, de a rosszalló tekinteten kívül nem történt semmi.
Annyira dühös voltam, hogy nem tudtam lecsillapodni, folytattam a pörlekedést:„Az ilyenek miatt úszik szemétben minden”. Nem szóltak, nem tudták, most mit is tegyenek. Némán beültek az autóba, kitolattak a parkolóból,  s  amikor már elindultak, röhögve integettek, s közben hangosan kiabálták: „Ha zavarja magát, szedje össze maga!”

Itt tartunk 2020-ban. Megtehetik. A bunkók.

A csendes többség, aki tiszta, biztonságos életteret szeretne, tűri mindazt, amit az ilyen bunkók elkövetnek.
Pedig lehet, hogy ez ügyben is össze kellene fogni végre.  Mert az életterünk a víz, a levegő, a föld. Tönkretehetjük, eltűrhetjük, hogy tönkretegyék.  Aztán majd járhatunk sorszámot kérni a kórházakba!

Szóval elpattant a cérna,  s eszembe jutott egy tavasz emlék is.
A „garantén” ideje alatt, amikor nem lehetett a parkokat sem látogatni, csavarogtunk a Barcika környéki erdőkben. Félelmetes élmény volt. Nem szemét kupacok vannak, hanem szemétben úszik az erdő. S ez azért talán nincs rendben, még akkor sem, ha az ország minden településére igaz ez a jelenség.

Ezek a bunkók mindent elvehetnek tőlünk? Ébresztő!! Egy biztos, kedves bunkók, ezt követően nem leszek elnéző.
Mementóként néhány fotó a tavaszi természet szépségeiről. Itt, Kazincbarcikán.

Ja, és “mossák” meg a zsömlét, mielőtt megennék!

-rizner-

Please follow and like us: