Mi mindent köszönhetünk az űrkutatásnak? A karcálló napszemüvegtől a vezeték nélküli szerszámokig…

Dúl az adok-kapok az amerikai és az orosz űrkutatás vezetői között, az amerikaiak sikeres űrrepülését követően, amely sok szempontból kiemelkedő jelentőségű.

Úgy gondolnánk, hogy az űrkutatás a világűr megismeréséről szól. Pedig sokkal többről van szó, s talán ez lehet a konfliktusok egyik forrása. Az űrkutatás tudományos eredményei ma már a polgári életbe is bevonultak, számtalan eszköz létezését köszönhetjük annak. 

S amikor űrkutatásról beszélünk, tudnunk kell azt is, hogy a világegyetem megismerése, amely kiemelkedően fontos az emberiség szempontjából, a tudományos eredmények óriási lökést adnak a gazdaságnak. s erről senki nem akar lemondani.

A sok-sok űrkutatásnak köszönhető felfedezés közül válogattunk, s teszünk közzé néhányat.

1. Sportcipők
Elsőként a Nike alkalmazta.  A rendkívül népszerű sportcipő ütés elnyelő anyaga, a jellegzetes párna a cipő talpában, eredetileg az űrhajósok sisakjához készült egy speciális formával, mellyel a gumit könnyű és lufiszerű formára lehetett alakítani.

2. Memóriahabos matracok
A NASA-nak is dolgozó Charles Yost fejlesztette ki az 1960-as években a memórihabot,  azzal a céllal, hogy kényelmesebbé tegye az űrhajók ülését, illetve javítsa az űrhajósok védelmét. Az egyszerre puha és rendkívül nagy energiát elnyelni képes anyag tökéletes volt az amerikai űrhivatal repülőihez, mára pedig szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy olyan termék, párna, matrac vagy utazópárna, melyhez felhasználták a technológiát, a memóriahabot.

3. Karcolásálló üveg
Az Amerikai Egyesült Államokban az 1970 –es évek elején  rendeletet hoztak, hogy minden napszemüveg és látáskorrigáló szemüveg lencséjének törésállónak kell lennie. A probléma oka, hogy a szemüveglencséket túlnyomórészt üvegből készítették ekkoriban, ami komoly balesetet okozhatott, így áttértek a műanyag lencsékre. Egyrészt a műanyag valóban törésálló, könnyű és olcsóbb szemüvegeket készítettek, ám a nagy hátránya, hogy a  műanyag könnyen karcolódott. Az űrkutatásból érkezett a segítség: olyan anyaggal vonták be a szemüveglencséket, amilyennel az űrhajósok sisakjának az ablakát.

4. Kvarcórák
A NASA-küldetések ,az űrhajózásnak egyik kulcsa a pontosság. Ezért kérte fel az űrhivatal a General Time Corpot, hogy fejlesszenek ki egy kvarcórát. A nagy pontosságú kvarcórák aztán megjelentek a privát szférában is.

5.Önmagát megszorító csavaranya
Rendkívül egyszerű ok áll a kifejlesztése mögött: az űrhajósok viszonylag kevésbé mobilis ruházata és kesztyűje megnehezíti a világűrbeli csavarozást, szerelést, ezért a NASA olyan csavaranya-technológiát alkotott meg, amelyet csak elég egyszer elindítani és onnantól magától rácsavarodik. Ez egy újabb  találmány, ami a mindennapok részévé vált.

6.Vezeték nélküli szerszámok
Ezt szintén az űrkutatás speciális eseteinek köszönhetjük. A Black & Decker 1961-ben szabadalmaztatta az első elemes szerszámokat, de nem volt tökéletes a technológia, a NASA viszont együttműködést kötött velük az ilyen jellegű eszközök fejlesztésére, mert az Apollo-küldetéseknél szükség volt rájuk.

Ennek köszönhetjük az akkumulátorral működő szerszámokat..

7.Okostelefonok kamerája
Az űrkutatásban kellett egy kisméretű, könnyű fényképezési lehetőség. Az ehhez kapcsolódó fejlesztésekből született meg az a kisméretű, könnyű, de rendkívül jó minőségű fotóra képes kameratechnológia, amit később az okostelefonokon keresztül jutott el az emberekhez.
8.GPS
Ma már evidensnek tűnik, ha van nálunk arra alkalmas eszköz, akkor elérhető a GPS is. Az űrhajózásnak  köszönhetően a fellőtt műholdak képesek ilyen szolgáltatásra. Ennek köszönhetjük azt is, hogy ma már a világ bármely pontján élőben követhető nyomon bármilyen esemény.


9. Biztonsági barázdák
A repülőterek kifutópályáin végigfutó barázdák igen fontos szerepet töltenek be a repülés biztonságát illetően, mivel megnövelik a súrlódást az aszfalt és a repülők kerekei között. Ez az első látásra meglehetősen egyszerű megoldás elvezeti az úttest felületéről a vizet, így biztonságosabban lehet rajta közlekedni.

A barázdákkal a hatvanas években kezdett kísérletezni a NASA Langley Kutatóközpontja, hogy fokozza az esős időben fel- és leszálló gépek biztonságát. Miután kiderült, hogy a módszer remekül működik, a közlekedésmérnökök hasonló technológiát alkalmaztak az autópályák építésénél. A NASA statisztikái szerint ennek köszönhetően 85 százalékkal csökkent a közlekedési balesetek száma.

10.Vízszűrők
Az egészségtudatos háztartásokban alapvető kellék a víztisztító szűrő, amelynek őse a hosszabb űrrepülések során biztosította a tiszta ivóvizet az űrhajósok számára. Mivel az űrben a bakteriális fertőzések igen komoly problémát jelentettek, a NASA-nak meg kellett vizsgálni az ötvenes években kifejlesztett víztisztítási módszereket, hogy tudják, extrém körülmények között milyen hatásfokkal alkalmazhatják azokat. A választás végül az aktív szénnel, illetve ezüstionokkal működő változatokra esett, amelyek egyrészt megölik a vízben lebegő baktériumokat, ráadásul utána megakadályozzák, hogy újabb fertőző organizmusok jelenjenek meg benne. A technológia sikerét pedig jelzi, hogy a különböző szűrőrendszereket ma már háztartások millióiban használják.

11. Láthatatlan fogszabályozó
A láthatatlan fogszabályozókat átlátszó polikristályos alumínium-oxidból készítik, amelyet a hőkövető rakéták infravörös antennájának a szigetelésére fejlesztettek ki. Ez az áttetsző anyag van olyan tartós, mint a fém vagy a műanyag, de sokkal kellemesebb látványt nyújt.