Új korszakot nyitott a NASA az űrkutatásban

A NASA űrhajósai, Robert Behnken és Douglas Hurley vasárnap érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra. Ez az első kereskedelmi építésű és üzemeltetésű amerikai űrhajó amely az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra szállította, új korszakot nyitva az emberi űrrepülésben.

“Ez a modell akkor válik jelentőssé, amikor a Holdra megyünk” –fogalmazott a NASA a kilövést követően. „Amikor a Holdra megyünk, a Hold felszínén fogunk leszállni kereskedelmi leszállókkal. Mindez egy csodálatos naphoz vezet, ahol az emberek hosszú ideig a Hold felszínén élnek és dolgoznak, és egy céllal csinálják. És természetesen ez a cél a Marsra menni.”

Mint ahogyan a nyilatkozat is sugallja, a  NASA szemléletében és távlati céljaiban is új utakra lépett. 

-Egyre jelentősebb arányban jelenik meg az űrutazásban a magántőke.  A NASA kereskedelmi személyzeti programja együttműködik az SpaceX-szel és a Boeing-gel biztonságos, megbízható és költséghatékony emberi szállítási rendszerek tervezésére, felépítésére, tesztelésére és működtetésére.
Megtörik az oroszok monopóliumát az űrutazás tekintetében. A NASA 9 éve nem küldött űrhajóst a világűrbe saját űrhajóval, , az asztronoutákat orosz űrhajók szállították a nemzetközi űrállomásra. Kezdetben 18 millió dollárt kértek egy űrhajósért, ma 85 millió dollár a tarifa.  Ez jelentős bevétele volt az orosz űrkutatásnak, ettől most elesnek.
Újabb Holdra szállás, és utazás a Marsa a következő cél, valamint az űrturizmus.  A Crew Dragont (Sárkány)   Elen Musk tervei szerint nemcsak az ISS-küldetésekre (űrállomásra utazásra) fejlesztették, hanem később az űrturizmusban is bevethetik, hogy „akinek van pénze és bátorsága megnézhesse kívülről azt törékeny helyet, ahol együtt élünk, és valahogy meg is kéne óvnunk elsősorban saját magunktól, de ez egy másik téma.”

Szakmailag pedig ez az út előkészítése az újabb  Holdra történő utazásnak, állandó kolónia létrehozásának, valamint a Mars meghódításának.

– Tudományos eredmények bevonása a gazdasági életbe.
Az űrkutatás nem csak a világűr megismerését szolgálja. Az űrkutatás „mellékterméke” az a sok tudományos felfedezés, újítás, ami a hadászat és a mindennapi élet fejlődésének motorja. Erről pedig USA nem fog lemondani, a hasznot  nem kívánja senkivel megosztani. Itt elegendő ha csak az okostelefonokra, sportcipőkre, memóriahabokra, karcmentes szemüvegekre gondolunk, mint az űrkutatás komoly gazdasági hasznát hozó „melléktermékre”. (Ezzel egy későbbi cikkben foglalkozunk majd)

Ez az űrutazás teszt jellegű, nincs pontosan meghatározott időpontja. Azért nincs, mert minden tekintetben vizsgálni kívánják a rakétákat, valamint az űrkabint. Mit bírnak ki?

A két űrhajós
A Dragon
Készülés a dokkolásra
9 év után újra amerikai űrhajó tart a világűrbe

Borítókép: Dokkolás a Nemzetközi Űrállomáson
Fotók: NASA

-RJ-