A Dévény-módszer

„ Gyógytornásznak lenni az egyik legszebb dolog a világon. Segítségünkkel az emberek életminősége, életereje és mentális állapota is nagymértékben befolyásolható, legyen a találkozásunk oka akár gyermekszülés – születés, ízületi fájdalom vagy sérülés, gerincbántalom vagy bármilyen más eredetű panasz. „

A Dévény-módszer rövid ismertetése

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (továbbiakban DSGM vagy Dévény-módszer) a mozgásterápiának és a betegek gyógyításának a Dévény Anna, magyar gyógytornász és művészi torna-szakedző által tapasztalati úton kialakított új útja.

A Dévény-módszer egyik fő jellemzője, hogy elkülöníti a gyógyítást és a fejlesztést. A kezelés során nem vár el olyat a testtől, amire nem képes, hanem az egyén korához, fizikai állapotához, fejlettségéhez mérten egyénre szabva teszi képessé a mozgások kivitelezésére (gyógyítás), majd hozza ki az adott testből, az adott egyénből a maximumot (fejlesztés). A mozgásokat a helyes kivitelezésre ügyelve részeire bontva tanítja meg, és annak megfelelő elsajátítása után építi vissza az egészbe, az egyszerűtől a komplexebb mozgások felé haladva.

A kezelés fontos eleme a speciális manuális technika /továbbiakban: SMT/, melynek segítségével manuális módszerrel ingereli, direkt stimulálja az idegrendszert. Ezzel a mechanikai hatással az izom – ín – kötőszöveti rendszer természetes szöveti állapotának visszaállítására is törekszik. Az izomhelyzet-korrekció segítségével az izmokat fiziológiás helyzetbe hozza, mert antifiziológiás helyzetű izommal csak torz mozgás jöhet létre.

A különböző okok miatt megjelenő contractura kezelését, melyek az ízületek és izmok megfelelő működését akadályozzák, más szemlélettel közelíti meg. A DSGM nézete szerint az egy mechanikai jelenség, ezért annak oldására csak mechanikai úton van mód. A contractura kialakulásának oka, hogy az izmokat körülvevő fascia (kötőszövetes hártya) összetömöríti az izmokat fiziológiás helyzetükhöz képest, így működésük is akadályozott.

A DSGM nemcsak egy módszer a sok közül, hanem a mozgásrehabilitáció eddigiektől eltérő, gyökeresen új megközelítése. Sem elméletben, sem gyakorlatban nem azonosítható, vagy hasonlítható össze más módszerekkel speciális tünettana miatt, mely tünettan alapján a mozgássérülés jeleit és fokát megállapítja.

A mozgásrehabilitáció egyéb módszerei többnyire a beteg mozgásának erőltetésén alapulnak, olyan mozgás végzését elvárva a pácienstől, amire magától nem képes. Ezzel szemben a DSGM speciális manuális technikája (SMT) a képessé tevés egyedüli eszköze és így minden habilitáció/rehabilitáció alapja.

A DSGM szerint a gyógyulás a szabályos, teljeskörű mozgásrehabilitációt jelenti. 
A gyógyítás feltétele a minél korábban megkezdett SMT kezelés. A manuális gyógyítás, rendkívül munkaigényes, ami a szakgyógytornászt szellemileg és fizikailag egyaránt nagyon igénybe veszi.

A DSGM-t a statisztikailag igazolt eredményei kiemelik a többi rehabilitációs módszer közül, mert hatásosabbnak bizonyult azoknál. Az SMT kezelés gyógyító hatása az összes mozgássérülés esetén – beleértve az orthopediát és reumatológiát is – rendkívül hatékony:

olyan kórképben – a szülési sérülések minél korábbi kezelésével- tud teljes gyógyulást felmutatni, amely eddig az egész világon megoldatlan volt.

a baleseti sérültek SMT kezelésével felére csökkenthető a rehabilitációs idő és minőségi mozgás érhető el

A módszer alkalmazásával újszülött kortól /akár szopási, akár tartási- vagy mozgásfejlődési rendellenességek esetén/  segíthetjük a betegek életminőségének javítását.

Kohutné Asztalos Judit
gyógytornász,  DSGM szakgyógytornász
Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.                       

/forrás: deveny.hu ; saját szakdolgozat/