A mai nap Bangladesben

Időről időre szemlézgetünk egy-egy távoli ország napilapjaiban abból a célból, hogy bepillanthassunk az adott ország aznapi történéseibe.

Banglades a világ egyik legszegényebb országa, ahol szinte mindennaposak a természeti katasztrófák.

Ma Bangladesben a napi középhőmérséklet átlaga 34 fok volt, a levegő páratartalma 90 % fölötti. A következő napokban tovább melegszik a levegő hőmérséklete


Amphan ciklon pusztítása
A bangladesi napilapok híradásai kiemelten foglalkoznak az Amphan ciklon pusztításával. A Bengáli-öböl közelében a dagály szintjénél 5-6 méterrel magasabbra emelkedett a folyók szintje. Patuakhali-ban 10 000 ház sérül meg, 20 településen teljesen romba döntötte  a házakat, közintézményeket, megrongálta a településeket védő gátakat. A gyümölcsösök 20-%-át pusztította el Rajshasi tartományban az Amphan ciklon Ez vonatkozik a közkedvelt és fő kiviteli cikkre, a mangóra is.
A hadsereg, a haditengerészet és a légierő a fegyveres erők irányítása alatt általános segítséget, mentést és orvosi segítséget vállalt az Amphan ciklon következményeire. Aziz Ahmed, a hadsereg fővezérének irányítása alatt a hadsereg már előkészítette a ciklon utáni mentési műveleteket, a mentőműveleteket és az orvosi szolgáltatásokat. Jelenleg együtt dolgoznak a polgári közigazgatással, hogy meghatározzák a károk mértékét a ciklon által sújtott területeken.

Koronavírus
Bangladesben is komoly fertőzést okozott a koronavírus. Az eddigi áldozatok száma 26 511. Tegnapról a mai napra 407 ember hal meg, s 1063 új fertőzöttet regisztráltak. Külföldön is sok a bangladesi halott, az elmúlt 48 órában az USA-ban 256, Svédországban 6 bangladesi hunyt el, más országokban most ilyen nem volt.

Komoly  problémákat okoz Bangladesben a kábítószer fogyasztás. A dílerek a szereket ma már házhoz szállítják, sokszor a koronavírus céljaira használatos járművekben rejtik el a kábítószereket.

A rohingyák
A parlament ülését a rohingyák problémáinak megoldása uralta, erről beszélt az ország elnöke is. (  A rohingyák túlnyomó egy 1,1 milliós, többségében muszlim kisebbség, akiknek a legnagyobb része Nyugat-Mianmar Rakhine nevű államában él a bangladesi határ mellett. Bár generációk óta élnek itt, a hivatalos mianmari álláspont szerint mindannyian bangladesi “illegális bevándorlók”. Nem ismerik el az állampolgárságukat, vagyis hontalannak számítanak.)

Forrás, fotók: Daily Inqilab (BN)

A ciklon pusztítása, a gyümölcsösökben okozott károk
A ciklon pusztítása
Elöntött mindent a víz