JÉGMASSZÁZS

Jégmasszázs

Most, hogy csökkent a koronavírus-fertőzések száma, talán a figyelem már másra is irányulhat, ezért folytatjuk a kórház egészségvédő sorozatát.

A jégmasszázs olyan kezelés, amelyet a szövetek károsodásának minimalizálására és a gyulladásos izomszövetek, az inak és az ínszalagok megkönnyítésére alkalmazzák. Ez a fajta kezelés jó az izomtörések által okozott fájdalom és kényelmetlenség kezelésére, valamint a sérülés utáni bármilyen duzzanat kezelésére.

A jégmasszázs alkalmazható egy általános kezelési rendszer részeként, vagy egyedüli kezelésként, az izomszövet károsodásának mértékétől függően.

Jégmasszázs folyamata
A jégmasszázs folyamata nagyon egyszerű, mindössze egy olyan területre van szükség, ahol a páciensnek kényelmes lehet a terápia során, például masszázsasztal vagy kényelmes szék. A jég lassan mozog a sérült területen, nem úgy, ahogyan a kezek a bőrön keresztül más masszázsok alatt mozognak.

Bár a jég alkalmazása először kissé kényelmetlen lehet, hamarosan megnyugtatja az izmokat és lazítja őket.

Előkészítése
A jégmasszázsra többféleképpen lehet előkészíteni a jeget. Egy műanyag pohárba háromnegyedig öntjük a vizet. A pohár vizet egy fagyasztóba helyezzük és megkeményedik.
A jégmasszázs megkezdése előtt a pohár tartalmát meleg vízzel kiengedni és papírral megfogva lehet a masszázst kezdeni.

Jótékony hatása
A maximális előny elérése érdekében a jégmasszázst a lehető leghamarabb a sérülés után kell alkalmazni. Ez lehetővé teszi, hogy jégből származó hideg elkezdje megnyugtatni a gyulladt szöveteket, és minimalizálja a duzzanat lehetőségét.
A terápia segít a gyógyulási folyamat gyorsításában is, hiszen a hideg alkalmazása közben lelassítja a keringést, de a vér visszahúzódik a területbe, mihelyt a jég eltávolodik. Olyan tápanyaghullámot eredményez, amely azonnal meggyógyítja a károsodást.

Mikor van szükség jégmasszázsra
Az izomzat vagy az inak bármilyen károsodása esetén lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A jégmasszázs jó módja annak, hogy megkönnyítse a fájdalmat, még az orvoshoz eljut. A sérülés súlyosságától javasolhatja az orvos a jégmasszázst.

Szendrei Tibor
Gyógymasszőr

A cikk megjelenését támogatta:

Please follow and like us: