Álmos nap volt a mai a Feröer-szigeteken. Miről írnak a helyi újságok?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Időről időre szemlézgetünk tőlünk távol fekvő országok sajtótermékeiben, azt vizsgálva, hogyan is telik ott egy-egy nap – a sajtóban.

Talán a Feröer-szigeteken telt a legnyugodtabban a nap. A sajtóban politikai jellegű hír nem volt, ami igazán foglalkoztatta az embereket, az a halászat, a hajózás és az időjárás

Jelenleg senki nem beteg a szigeteken, a korábbi 187 beteg mindegyike meggyógyult.
Az első fertőzött személyt március 3-án regisztrálták, az utolsó fertőzés április 6-án volt, azóta nincs újabb fertőzött. A Feröer-szigeteken nem volt halottja a járványnak.

A Feröer-szigetek turizmusa is megsínylette a koronavírus gazdasági következményeit. A sajtó szerint rekordot vártak az idei évtől, de a rekord helyett a rémálom éve lett 2020.  A szállodai szobafoglalások száma 60 %-kal esett vissza.

Megszenvedi a válságot a szigetek légitársasága is, az Atlantic Airways, amely 90 dolgozójának elbocsátására készül.

A szigetek életében meghatározó jelentőségű a halászat. Az idei évben az export 8 %-kal csökkent, ami komoly érvágás a szigetek gazdasági életének.

A Feröer-szigetek lakossága április 1-jén 52 428 fő volt, közölte a helyi statisztikai hivatal. Az előző évhez viszonyítva  584 fővel nőtt a lakosság, a növekedés fele a fővárosi régióra korlátozódik.

Ezen a héten folytatódik a labdarúgó bajnokság. Az eseményt mindenki várja, bár az előrejelzések szerint nem lesz jó idő a stadionokban, havazásra és plusz 1-3 fokra számíthatnak a szigetek lakói.

A Feröer-szigetek lakóinak legnagyobb gondja most az, hogy a Nemzeti Kórház H épületének építés 5 millió koronával kerül többe a tervezettnél. Azaz 800 millió helyett 805 millió lesz.

Borítókép: a szigetek fővárosa, Tórshavn.