Nepál egy napja. Szemlézés a nepáli sajtóban

Időről időre szemlézgetünk tőlünk távol fekvő országok sajtótermékeiben, azt vizsgálva, hogyan is telik ott egy-egy nap – a sajtóban.

A nepáli sajtóban kevés szó esik politikáról. Alapvetően az indiai-nepáli határviszály fejleményei foglalkoztatják a közvéleményt, s erről rendszeresen jelennek meg cikkek.

Nepálban is vezető hírként szerepelnek a koronavírusról szóló információk.
Az országban eddig 110 fő fertőzöttet tartanak nyilván. A legfiatalabb fertőzött a 2 hónapos csecsemő, a legidősebb pedig egy 66 éves beteg volt.

Lezárták Birgunj város 3 kerületét, mert a legutóbbi 17 fertőzött egy családból, innen került ki.
Nepál fővárosában, Katmanduban még mindig sokan nem veszik figyelembe a 29 nappal ezelőtt elrendelt kijárási korlátozást. Csak a hétfői napon 6500 embert küldtek haza, miután vétettek a szabályok ellen.
Bár a Katmandu-völgyében az üzletekre, üzemekre vonatkozó korlátozást feloldották, a kijárást továbbra is szabályok korlátozzák, amit sokan nem vesznek figyelembe.
Nővér robotokat adtak át, hogy közvetett módon szolgálják a betegeket a legkorszerűbb technológiában, ahelyett, hogy a betegeket közvetlenül megvizsgálnák és beadnák a gyógyszereket. A robot sétál a kórteremben, és tájékoztatja az egészségügyi dolgozót a személy egészségi állapotáról. Arra is felhasználják, hogy az ételeket és a gyógyszereket a betegek igényeinek megfelelően elosszák. Ezt Kínából kapta ajándékba a nepáli egészségügy.

Sok nepáli dolgozik Katarban, ahol most a Covid-19 járvány miatt megszüntették munkaviszonyukat.
A hegyvidéki turisztikai ágazat (túrázás és hegymászás) szintén sokat szenvedett a járvány (Covid-19) terjedése miatt. A hegyvidéki turizmusban részt vevő emberek ezrei veszítették el állásaikat a járvány miatt, miután megszűntek a hegymászással kapcsolatos beutazások. (A Himalája csúcsainak megmászására a hegymászók Nepál területéről indulnak, a serpáknak ez jelenti a valódi jövedelmet.)

Továbbra is a politikai élet középpontjában van Nepál és India közötti vita a határ menti települések birtoklásáról. Nepál nem tudja elfogadni e vonatkozásban India magatartását.

Az egyik falu lakói botokkal vertek agyon egy leopárdot, mert az korábban megtámadta a falu 3 lakóját.


A himalájai kerületben a kormány alma és szezám biztosítási programot hajtott végre. A gazdákat vonzza a biztosítás, mivel több pénzt kapnak kevesebb beruházással. A Kerületi Mezőgazdasági Fejlesztési Iroda szerint eddig közel 100000 almafát biztosítottak.


Egyre nagyobb az igény Nepálban a bio zöldségek iránt, így ennek területét növelni szándékoznak.

A Föld hőmérsékletének emelkedésével a Himalája tetején fekvő sok gleccser visszahúzódik. Ez katasztrófát okozhat a hegyi közösségek számára, mivel az olvadó jég táplálja a jégtagokat, amelyek túlfolynak, és mindent elmosnak az útjukból.