FÖLD NAPJA

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Ekkor nem kevesebb, mint 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért és hatására az USA-ban szigorú törvények születtek. 1990-ben az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva világmozgalommá nyilvánítását kezdeményezték.

Földünk „rossz bőrben van”, sok tekintetben a 24. órához érkeztünk. Cselekedni kellene, hogy élhető bolygót hagyjunk unokáinkra. Sajnos mindig vannak megfizethető tudósok, újságírók, politikusok, akik ennek ellenkezőjét hangoztatják. Pedig jó tudni, a Föld élhető mivolta, amellyel eddigi ismereteink szerint egyedül vagyunk az univerzumban, valóban végveszélyben van.  Cselekedni persze globális szinten kellene, de rengeteget tehetünk egyénként is. Mi az, ami ma odáig vezetett, hogy bolygónk veszélybe került?

1. Túlnépesedés. Mára a Föld képtelen eltartani lakosságát, Egyre nagyobb mértékű kizsákmányolása zajlik, amely elsődlegesen a vízre, talajra, levegőre van hatással.
2. Ipari szennyezés. Sajnálatosan az ipar, s rajta keresztül mi fogyasztók is hozzájárulunk környezetünk szennyezéséhez. Olyan városok példái ennek, mint Norilszk, a kiszáradt Aral-tó. De gondoljunk csak a hazai vörösiszap katasztrófára. S ezek száma évről évre nő.
3. Globális felmelegedés. Mára tény a klímaváltozás. A sarki jégtakaró olvadása, az éghalat megváltozása, a szélsőségessé váló időjárási jelenségek mind-mind  jelzik, hogy gond van. Ennek persze kemény ára lesz, ha másban nem, az élelmiszerek ára szép lassan az egekbe fog szökni. De ennél sokkal összetettebb és drámaibb a probléma.
4. Ivóvízbázisunk szennyezése, végleges csökkenése. Egyre nagyobb kincs lesz az iható víz, amivel ma pazarló módon bánunk. Pedig a világban az ivóvíz birtoklásáért már helyi háborúk is kibontakoztak. S ez a feszültség csak nőn fog az elkövetkező évtizedekben.
5.Emberi felelőtlenség, környezetszennyezés. Ezt mi emberek követjük el, megfertőzve ezzel a talajt, vizet. Ma már nem csak szűkebb környezetünk úszik szemétben, hanem a világ óceánjait, a folyókat is elönti.
6. Erdőirtás. Sokat írtak már erről a problémáról, a s arról, miért fontos a földi ökoszisztéma szempontjából az erdők megőrzése. Egyetlen példa:  gondoljunk csak arra, hogy a nyári hőség idején milyen jótékony hatásuk van.

Lehetne sorolni a problémákat, okokat. A legfontosabb mégis az lenne, ha egyénenként, saját környezetünkben élnénk környezettudatosan. Legalább ma, a Föld napján!

Az egész mai problémát jól kifejezi Jordán Ferenc gondolata, mert valahogy így működik a világ. „ Szép dolog környezettudatosra nevelni a gyerekeket, ha tízből kilencnél sikerrel jársz, hatalmas eredmény, de az a tizedik, na, az lesz a főállású erdőirtó. Mindig lesz, aki kijátszaná a szabályokat és azon akar meggazdagodni, hogy a jóhiszemű, rendes emberek alól kihúzza az erdőt.”

Így élünk….
Please follow and like us: