Kitört az Anak Krakatau, az egyik legpusztítóbb vulkán

Az indonéz földtani intézet péntek este rögzítette, hogy láva tör fel a vulkánból, és az intézet szerint a tűzhányó szombat reggelig folyamatosan aktív volt, ezért továbbra is riasztás van érvényben.

Az Anak Krakatau 2018-ban az évszázad eddigi legpusztítóbb kitörését produkálta, mert a vulkánkitörést követően 5 méter magas szökőárhullámok értek partot Szumátra és Jáva szigetén, amelyek több mint 430 embert megölték és 14 ezret megsebesítettek.
Az Anak Krakatau jelentése Kratakau gyermeke.

HATALMAS PUSZTÍTÁS 1883-BAN
A Kratakau vulkán 1883 nyarán a Hirosimára ledobott atombomba erejének több ezerszeresével robbant fel, elpusztítva a sziget mintegy kétharmadát.
A Krakatau a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: a robbanás zajára még a 3100 kilométerre lévő ausztráliai Perthben is felriadtak az emberek álmukból.
A robbanás lökéshulláma hétszer kerülte meg a Földet, és még öt nappal később is érezhető volt.
Az emlékezetes kitörés a Krakatau sziget kétharmadát eltörölte, több tízezer ember halálát okozva ezzel. A kitörés következménye a vulkáni hamu és a cunamik katasztrofális hatásokkal jártak a régióban. A Krakatautól 13 kilométerre lévő Sebesi sziget 3000 lakója közül senki sem élte túl a vulkánkitörést. Ketimbangban, 40 kilométeres távolságban északra, a szumátrai parton mintegy ezer ember halt meg. A holland hatóságok 36 417 áldozatot regisztráltak, egyes források szerint azonban a valós szám elérhette, vagy meghaladhatta a 120 ezret. Sok település elpusztult.

Fotók forrása:@Extreme Weather World