Hogyan telt a mai nap Grönlandon? Sajtószemle: a járványt 21 évvel ezelőtt megjósló novella tart lázban mindenkit.

Grönlandon az éjszakai hőmérséklet -16 és -1 fok között változott. A legmagasabb nappali hőmérséklet Nanortalikban volt, + 7 fokot mértek.

POLITIKA NEM, KORONAVÍRUS HÍREK IGEN
 – A sajtóban alig van jelen a politika. Ott is közlik a koronavírus-fertőzés napi adatait. A mai statisztika szerint  490 fertőzött van, 11-en gyógyultak meg. Grönlandon ma az operatív testület nem tartott sajtótájékoztatót, holnap fél kettőre  tették azt át.
– Beszámolnak arról, hogy Dániában csökkent a koronavírussal-fertőzött betegek száma, 433-ról 401-re csökkent. Április 1-jén ez a szám még 533 volt.
– Idén a húsvéti istentiszteleteket a hívők a rádióban és televízióban követhetik nyomon, a templomokban nem.
– Nuuk település (főváros)  április 30-ig zárva lesz, oda se bemenni nem lehet, s azt nem hagyhatják el lakói sem.

AMI LÁZBAN TARTJA A GRÖNLANDIAKAT.  EGY NOVELLA, AMELY 21 ÉVVEL EZELŐTT MEGJÓSOLTA A VILÁGJÁRVÁNYT
A „2020-az év”  című könyvet az akkori Home Rule és Atuakkiorfik grönlandi kiadó adta ki 2009-ben.

1999-ben Jonas Jensen rövid történetet írt egy Kínából származó veszélyes ismeretlen betegségről, amely 2020-ig pusztítaná el a világot.

A pályamű egy versenyre készült.  1999-ben az  Otthoni házasság 20. évfordulója keretében megrendezett verseny kapcsán összehívták a fiatalokat, hogy írjanak történeteket arról, hogyan néz majd ki  Grönland 2020-ban.

„Szörnyű hírek érkeznek a világ minden tájáról. Egyre több ember kap betegséget, fertőződik meg, és sokan meghalnak. Szerencsére a betegség nem érkezett Grönlandra, és remélem, hogy nem jön ide”

Ezek a szavak valószínűleg nagyon ismerősnek tűnnek ma. De ezeket az akkor 18 éves Jonas Jensen írta. Az 1999-ben írt történetben Jonas Jensen boldog, felnőtt ember, aki építészként dolgozik, feleségével, Lauraval és fiával, Björk-vel él boldog családban. Egyikük megfertőződik a betegséggel, és ez végzetes következményekkel jár.

A pályamunkában Jonas Jensen többek között leírja, hogy a Qanorooq-i speciális adásban arról számoltak be, hogy március 18-án Nuuk-ban  több mint 200 ember fertőzött meg, és 15-en meghaltak. Azt is leírja, hogy miként zárják le az országot, hogyan zárják le az iskolákat, irodákat és munkahelyeket.

A történet homályba veszett, a napokban azonban Jonas Jensen egyik barátja feltöltötte az internetre. Ma ez a történet foglalkoztatja a grönlandiakat.

A TOVÁBBI HÍREK TÉMÁI
– Grönland az idegenforgalomból él. A bezárkózás miatt ez az ágazat az idei évben tönkremegy. Ennek egyik fontos eseménye, hogy kanadai halászhajók nem tudnak kikötni Grönlandon, s ez évi 4 millió dollár veszteséget okoz.

-Grönlandon a vita a környezet védelméről folyik. Egyre többen kívánják megakadályozni a ritkaföldfémek bányászatát, s helyette a halászatra,idegenforgalomra helyeznék a hangsúlyt