Ne higgyen a csodatermékeknek! Csalók próbálnak hasznot húzni a járványhelyzetből!

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft Egészségpercek c. sorozatának tartalma megváltozik. A praktikus ismertetők, egészségügyi tanácsok közlését felfüggesztjük, s a jelenlegi vészhelyzetet megszűnését követően folytatjuk. Igazodva a koronavírus-járvány kiváltotta feladatainkhoz, mostantól gyakrabban, s a koronavírus-járványt érintő tartalmakkal jelentkezünk


ÓVATOSAN AZ INTERNETEN
A csalók megtévesztő hirdetésekkel és a koronavírus fertőzés kezelésére, illetve megelőzésére alkalmasnak hazudott „csodatermékek” árusításával próbálnak hasznot húzni a járványhelyzetből. Íme, a Gyógyszerészeti Intézet tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arra figyelmeztet, hogy csalók igyekeznek kihasználni az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. A koronavírus-fertőzés kezelésére, illetve az egészségeseknél megelőzésekre alkalmazható „csodatermékeket” hirdetnek, túlzó és megtévesztő állítások kíséretében a különböző weboldalakon, ill. közösségi oldalakon.

A hirdetések között az alábbiak voltak:

  • vírusellenes hatással felruházott étrendkiegészítők,
  • külföldön alkalmazott, onnan „könnyen beszerezhető”, hazánkban nem engedélyezett vírusellenes (antivirális) szerek, „olcsó, hatékony és biztonságos analóg” minősítéssel,
  • a koronavírus járvány megjelenéséig más súlyos betegség kezelésére „javalt” termékek, mely „egyszerű megoldás”, és arra is alkalmas, hogy „felhasználásával egy koronavírus fertőzött beteg 30 óra alatt tünetmentessé váljon, és amely „súlyos tüneteket produkáló betegnek ingyen kiküldésre kerül”

Emellett több olyan fiktív cég megkezdte működését, amely maszkokra és fertőzést gátló (antiszeptikus) termékekre vesz fel megrendelést, hamis nagykereskedői engedélyre hivatkozva. A termékek természetesen nem kerülnek kiküldésre az elutalt összeg ellenére.

Minderről számos lakossági és a betegellátásban résztvevő szakember részéről érkezett bejelentés. Az OGYÉI minden esetben kivizsgálja az ilyen típusú bejelentéseket, piacfelügyeleti jogkörével élve kezdeményezi a megtévesztésre alkalmas weboldalak letiltását. Együttműködés céljából adott esetben felveszi a kapcsolatot az ügyben illetékes társhatóságokkal.Továbbá a honlapján közzétett információkkal (https://ogyei.gov.hu/gyogyszerhamisitas) segíti a lakosságot a biztonságos és tudatos gyógyszervásárlásban.

A sikeres megelőzéshez szükséges a vásárlói tudatosság is, melynek alapja, hogy figyeljünk az alábbiakra:

  • gyógyszert csak legális helyről vásároljunk,
  • ne vásároljunk azonnali gyógyulást ígérő, gyakran éppen a biztonságos gyógyszerelést veszélyeztető termékeket, interneten keresztül.

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzanak az egészségükre!

Please follow and like us: