Csak kibújik a szög a zsákból… A politikának lehetett köze ahhoz, hogy így elszabadult a koronavírus-járvány?

A Reuters német hírmagazin továbbra is kitart azon állítása mellett, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) kínai irodájának leépítése és kulcsfontosságú járványügyi szakértőjének tavaly nyári távozása is hozzájárult ahhoz, hogy Kínában, majd az egész világon elszabadult a koronavírus.

A hírügynökség hivatkozik egyik informátorára, aki szerint igenis „bele kell gondolni abba, hogy ez a leépítés hozzájárult a katasztrófa kialakulásához és nehezíti az óvintézkedéseket is”. Trump egyébként  sajtótájékoztatóján még bírálta a hírügynökség előző cikkét, de aztán másnap a CDC mégis csendben létrehozott egy vezető posztot a kínai irodájában.

A Reuters elemzi, hogy Trump folyamatos Kína-ellenes fellépése, a szakmai kapcsolatok rombolása és a kínai járványügyi iroda kulcsfontosságú posztján történt személyi változás hogyan járult hozzá Kínában a koronavírus elszabadulásához. A  Reuters további fontos információkat rakott össze és ezekből az alábbiak rajzolódnak ki:

Bár az amerikai-kínai konfliktus mögött jól kirajzolódó gazdasági ellentét áll, ez végső soron lecsapódott a járvány elterjedésében. Ennek egyik oka az , hogy
a CDC kínai irodájának, ami  30 éve létezik, létszámát több mint kétharmaddal,  47-ről 14 fősre csökkentették Trump elnökségének kezdete óta, s az amerikai állampolgárságú szakértők száma 8-ról 3-ra, a kínaiaké közel 40-ről 10 körülire esett vissza.  Ezzel sok szakértői tudás és intézményrendszeri ismeret veszett kárba.

Trump évek óta keményen harcol Kínával arra hivatkozva, hogy rengeteg álláshelyet vittek el Amerikából és sok amerikai szellemi tulajdont loptak el a kínai cégek.  Hírforrások szerint elsődlegesen ezért érintették a CDC-t és másik amerikai ügynökségeket a nagy leépítések.

A hírügynökségnek nyilatkozó források szerint ha a CDC kínai irodájában megfelelő számban lettek volna a vezető amerikai állampolgárságú járványügyi szakemberek, akkor a terep ismeretek miatt hamarabb tudtak volna segíteni a kínaiaknak felismerni és fékezni a járványt, másrészt hamarabb tudták volna értesíteni az Egyesült Államokat és a világ többi országát, hogy készüljenek fel a járványra

Természetesen  Trump csapata mindezt tagadja, a két fél harca ettől folytatódik.

Most a (kommunikációs) harc azért dúl a két nagyhatalom között, hogy ki tudja a másikra tolni a felelősséget az elszabadult koronavírus járványban. Trump ugyanis hetek óta igyekszik megcímkézni a vírust a kínai jelzővel („kínai vírus”), amit a kínaiak visszautasítanak.

A cikk forrása:portfolio.hu