175 éve született Wilhelm Conrad Röntgen, a röntgensugárzás felfedezője

120 évvel ezelőtt, 1845. március 27-én született Wilhelm Conrad Röntgen.

A német származású fizikus több egyetemen végzett kutatást különböző témákban. 1894-ben kezdte meg azokat a kutatásait, melyek a röntgensugárzás felfedezéséhez vezettek. Lehet mondani, hogy egy véletlen esemény juttatta el a jelentős felfedezéséhez.

1895 november 8-ról 9-re virradó éjszaka,  Lénárt Fülöp és Heinrich Hertz kísérleteinek ismétlése közben figyelt fel arra, hogy az üzemeltetett kisülési cső mellett, fekete kartonpapírban tárolt fényképezőlemezeken előhívásuk után meg nem magyarázható feketedések látszottak. Elkezdte vizsgálni ennek okát.


Több kísérlet után megdöbbentő felfedezést tett: amikor kézfejét helyezte a kisülési cső és papírlemez közé, a lemezen a kézcsontjainak árnyképe tűnt elő. Megállapította, hogy az új sugárzást – amit első dolgozatában X-sugárnak nevezett el – eltérő mértékben nyelik el a különböző anyagok, a fényhez hasonlóan egyenesen terjed, hatása fényképfelvételeken rögzíthető. Ennek bizonyítására felesége kezéről mintegy 20 perc expozíciós idővel készített felvételt.

Röntgen feleségének kezéről készült első felvétel

Kutatási eredményeit publikálta, több  tudományos tanácskozás anyaga volt. A röntgensugárzás gyakorlati hasznát későbbi kutatásai alapozták meg, s azok alapján konstruálták meg a röntgencsövet, mely az orvosi diagnosztika egyik kiemelt eszköze lett.


Korszakalkotó felfedezése miatt elsőként, 1901-ben ő kapta meg a  fizikai Nobel-díjat.

Borítókép: Röntgen