A McKenzie módszer

A McKenzie módszer lényege

A McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia® (MDT) Módszere® egy nemzetközileg elismert módszer a gerinc- és a végtagfájdalom vizsgálatában és kezelésében, melyet Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász fejlesztett ki. Világszerte széles körben alkalmazzák több mint 30 éve.

 A McKenzie módszer világszerte ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Olyan gerincbántalmakra alkalmazzuk leggyakrabban, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikai eredet húzódik meg. Így a McKenzie torna különösen hatékony porckorongsérvre, becsípődésekre, lumbágóra, isiászra, különböző eredetű nyaki és derékfájdalmak kezelésére. Ezek a rendellenességek gyógyszerrel nem kezelhetők véglegesen, eredményesebb és tartósabb a változás a McKenzie terápiával kiegészítve.

Amennyiben az alábbiak bármelyikével rendelkezik, akkor valószínű, hogy képzett McKenzie terapeuta támogatására van szüksége :
  •  isiász
  •  nehezére esik az előrehajlás a derekában lévő merevség vagy fájdalom miatt
  •  derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely úgy tűnik, hogy a fenékbe, ill. vállakba terjed
  •  időszakos bizsergés vagy zsibbadás a lábakban vagy kezekben
  •  sajgó fájdalom a könyökökben vagy térdekben, melyen nem segített ezen területek kezelése

Kontraindikáció (ellenjavallat):

  • súlyos gerinc patológia
  • cauda equina, tumor, gerincvelői tünetek, fertőzések, törések, kiterjedt neurológiai deficit

Hogy néz ki a gyakorlatban a McKenzie terápia?

A kezelés minden esetben a panaszok alapos kikérdezésével és vizsgálatával kezdődik. A szubjektív panaszok meghallgatása után azt figyeljük, hogyan változik a fájdalom, a kisugárzás, illetve az ízületi mozgásterjedelem egyes testhelyzetek, mozgások hatására.

A McKenzie módszer aktív mozgásterápiára, avagy gyógytornára épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Tehát a McKenzie terapeuta által összeállított gyakorlatokkal, gyakorlatsorozatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg itt tehát nem passzív résztvevője a kezeléseknek. Ezt segítik az otthonra adott McKenzie féle gyógytorna gyakorlatok. Ennek adagolása időben, gyakoriságban, intenzitásban, ismétlésszámban azonban szintén egyén- és állapotfüggő.

Minden esetben ellátjuk a pácienst ergonómiai tanácsokkal, adott esetben időlegesen kerülendő mozgásokkal.

Nagyon fontos a terápia során a páciens szorgalma. Ha nem végzi el munkahelyén vagy otthonában a kért feladatokat, nem várhatunk gyógyulást, fájdalom csökkenést.

Érdemes idejében elkezdeni a McKenzie tornát

Rengeteg fájdalom előzhető meg az idejében elkezdett McKenzie tornával. A gerincsérv, a lumbágó, az isiász és más gerincproblémák olyan rendellenességek, amik kezeletlenül vagy rossz kezelés hatására csak egyre rosszabbak és fájdalmasabbak lesznek. Érdemes már akkor felkeresni egy McKenzie tornában jártas gyógytornászt, orvost amikor még csak enyhe panaszok vannak. Ilyen esetben a McKenzie gyógytornával hatékonyan megelőzhető a fájdalom és a tünetek súlyosbodása, mivel a McKenzie-módszer fontos része a prevenció.

Természetesen előfordulhatnak olyan súlyos esetek is, amikor a McKenzie gyógytornával vagy más mozgásterápiával már nem lehet segíteni, ilyenkor valóban a műtéti út az egyetlen megoldás.

A műtét utáni rehabilitációban is alkalmazható a McKenzie torna. A McKenzie módszer egyes elemei kiválóan alkalmazhatók a problémák kiújulásának megelőzése érdekében, hiszen a gerincműtétek után is gyakori, hogy idővel visszatérnek a derék-, hát- vagy nyakfájdalmak.

Forrás:https://mckenzie.hu/    
            https://hu.mckenzieinstitute.org/                                                                                                                                
Hudákné Sándor Judit                                 
gyógytornász  
Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft