A túlsúlyosak és elhízottak dietetikai kezelésének lehetőségei (1.)

Napjainkban a táplálkozástudomány nagymértékű fejlődésével egyre több területen nyer bizonyítást a táplálkozás, és a különböző diéták szerepe a betegségek megelőzését, illetve adott esetben gyógyítását illetően is. Ebben a cikkben röviden áttekintjük, hogy mi is az a dietetika, és hogy mit csinál egy dietetikus. Szó lesz arról is, hogyan zajlik általánosságban egy étrendi tanácsadás.

Mi a dietetika és ki a dietetikus?

A dietetika nem más, mint alkalmazott táplálkozástudomány, ami az egészség szempontjából a megfelelő étrend kialakításával foglalkozik. A dietetikus pedig olyan táplálkozási szakember, aki a dietetika és a táplálkozástudomány területén felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A korszerű táplálkozás alapelveit figyelembe véve nyújt segítséget az életmódváltáshoz beteg és egészséges emberek számára egyaránt. Személyre szabva készíti el az étrendet, az egyén igényeinek, hátterének és lehetőségeinek a figyelembevételével. Ezáltal a gondosan kialakított diéta nem lesz szélsőséges, vagy túl szigorú, és nem is a sanyargatásról fog szólni. Épp ellenkezőleg! A cél minden esetben egy olyan étrend megtervezése, amely egész életen át és a mindennapok során is könnyen kivitelezhető és fenntartható.  

Hogyan zajlik egy dietetikai tanácsadás?

    A tanácsadásra rendszerint egy erre kialakított helységben kerül sor, s általában 45-60 percet vesz igénybe. Történhet egyénileg, vagy csoportosan. Az első találkozás alkalmával a dietetikus felveszi a táplálkozási anamnézist, amely az aktuális antropometriai adatok – testsúly, testmagasság, stb. – mellett tartalmazza többek között az étvággyal, emésztéssel, folyadékbevitellel, fizikai aktivitással, étkezési szokásokkal, meglévő betegségekkel és a rendszeresen szedett gyógyszerekkel kapcsolatos részleteket is. Ezen információk alapján a dietetikus átfogó képet alkothat a táplálkozás tekintetében kialakult beállítottságról, szemléletmódról, s így az ismételt alkalmak során segíthet azok megváltoztatásában. Eközben igyekszik bevonni a pácienst ebbe a folyamatba amennyire az csak lehetséges. Például együtt fogalmazhatnak meg új étrendi célokat rövid és hosszú távon.

A szakember előzetesen megkérheti a rendelésre jelentkezőket, hogy készítsenek egy részletes háromnapos – két hétköznap és egy hétvége – táplálkozási naplót, amelyben részletezik, hogy mikor, mit és mennyit ettek. Emésztőrendszeri panaszok esetében egy erről készült leírást is tartalmaz. A későbbiekben rendszeres kontrollok alkalmával kiértékelésre kerülnek ezek az információk, és így fény derülhet kisebb-nagyobb hiányosságokra, illetve további célok is kitűzhetők.

Étrendi tanácsadás túlsúly, illetve elhízás esetén

   Ha valaki meglévő túlsúly, vagy elhízás miatt keres fel szakembert, a táplálkozási anamnézis felvétele során további területek is megbeszélésre kerülnek (pl.: családi háttér, korábbi fogyókúrák, azok típusai, testtömeggyarapodást előmozdító tényezők, stb.) Ezek ismeretében a dietetikus meghatározza az elérendő testsúlyt, a fogyás ajánlott ütemét, és  a személyre szabott étrendet az ajánlott és kerülendő nyersanyagok körével, illetve a javasolt ételkészítési technológiával együtt. Szükséges a páciensek folyamatos nyomon követése dietetikai konzultációk keretében. Ezen alkalmakkor hasznos tippek kaphatók arra, hogyan lehet csökkenteni a napi energia-bevitelt, hogyan tehető változatosabbá a diéta, vagy, hogy miket célszerű figyelni az élelmiszerek címkéjén.

   A fenti rövid áttekintésből is látható, hogy a fogyás diéta által történő megvalósítása nagy szakmai körültekintést igényel. A dietetikus ennek érdekében az étrend összeállításánál számos részletet kell, hogy figyelembe vegyen. Például úgy határozza meg a napi energiaszükségletet, hogy az ne legyen kevesebb, mint az alapanyagcsere, ugyanis ekkor  a fogyás részben lelassul, sőt, még visszahízás is bekövetkezhet a későbbiekben. A napi kalóriaszükséglet megállapításánál figyelembe veszi az érintett nemét, korát, fizikai aktivitását, a meglévő betegségeket és más, egyéb tényezőket. A rendszeres kontrollokra azért is szükség van, hogy a motivációt eközben folyamatosan életben lehessen tartani, illetve a fogyás ütemét is folyamatosan nyomon lehessen követni. Eközben az esetlegesen jelentkező, páciens által elkövetett diétahibákra is időben lehet reagálni.

Jelentősebb túlsúly esetében a fokozatosság kiemelten fontos. A zsírmentes testtömeg elérése és annak fenntartása érdekében a fogyás üteme jó, ha nem haladja meg a heti 0,5-1 kg-ot. A heti 0,5 kg fogyás napi kb. 500 kcal-a energiamegvonással érhető el. (Ez az energiafelvétel 20-30%-os csökkentését jelenti.)

   Az étrendi tanácsadásra vonatkozóan összegzésként elmondható, hogy nagyon fontos a személyes kapcsolat, a páciensek kezelésükbe történő bevonása, s ezáltal motivációjuk felkeltése és annak hosszú távú fenntartása.A táplálkozás egyesek számára egy érzékeny terület, főként, ha ezeket részletekbe menően kell megosztani egy számára idegennel. Lehet, hogy nehéz megnyílnia valakinek, beszámolva arról, hogy mikor, mit és mennyit eszik, kiváltképp, ha még tudatában is van annak, hogy nem táplálkozik egészségesen. Értékelendő, hogy ha valaki életminősége javítása érdekében mindezek ellenére is lépéseket tesz, és ellátogat egy ilyen étrendi tanácsadásra. Kitartásra van szükség, mivel a túlsúly leadása egy viszonylag hosszadalmas folyamat, de az eredményekért mindenképpen megéri erőfeszítéseket tenni. Az életmód, ideértve a táplálkozási szokások megváltoztatásában számíthat az egészségügyi szakemberek folyamatos támogatására. 

Bóta Zsolt
a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft dietikusa