A NÉBIH által visszahívott termék nem jelölt allergén miatt

Termék neve: „TYJ Spring roll pastry” (tavaszi tekercs lapok)
Probléma jellege: Nem jelölt tejösszetevő (allergén) Részletek

A holland hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a problémáról a Nébih-et. A fagyasztott tavaszi tekercs lapok gyártói leírás szerint nátrium-kazeináttal készülnek, az összetevők felsorolásánál azonban nem jelölték, hogy a termék allergén összetevőt – tejet tartalmaz. A tavaszi tekercset Európa-szerte forgalomba hozták.

A termék adatai:

  • Termék neve: „ TYJ Spring roll pastry” (tavaszi tekercs lapok)
  • Márka: Spring Home
  • Csomagolás: műanyag zacskó, különböző kiszerelésben
  • Gyártó: Tee Yih Jia Food Manufacturing Pte Ltd (Szingapúr)
  • RASFF referenciaszám: 2020.0715

A Nébih minőségmegőrzési időtől és kiszerelési egységtől függetlenül elrendelte a termék visszahívását.

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék a csak a tejre érzékeny fogyasztóknál válthat ki allergiás reakciót, ezért esetükben a fogyasztása kerülendő. Azon fogyasztók számára, akik tejre nem érzékenyek, a termék fogyasztása nem jelent veszélyt.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is.