Drámaian rossz a magyar gyermekek táplálkozási szokása. 1. Mit és mennyit reggeliznek a gyerekek?

A gyermekkor olyan, mint a ház alapja. Ha a ház alapja jó, akkor remeképület emelhető rá.. Ha a gyerekek lelkileg, fizikailag egészségesek, harmonikusabb, boldogabb, egészségesebb felnőtt kora lehet.

Étkezésünk minősége meghatározza egészségi állapotunkat, nem kis felelősség tehát az egészséges táplálkozás megtanítása és alkalmazása. A gyermekeink szokásaiba 6 éves korig beleivódnak, a családban természetes, mindennapos viselkedési minták, így az étkezési szokások is.

ÁLTALÁNOS TAPASZTALAT
A kutatások azt igazolják, hogy az étkezés kultúrájára nem fordítanak a fiatalok (sem) figyelmet, a terített asztal, a nyugodt családi étkezések egyre kevésbé jellemzőek. A diákok és szüleik szemléletének változására lenne  tehát szükség.

A fiatalok 70%-a egészségesnek, ezen belül 18% nagyon egészségesnek gondolja az életmódját, és csak nagyon kevesen (3%) tartják inkább egészségtelennek. De ezt nem igazolják  a kutatási eredmények.

A nap „legbiztosabb” étkezése a vacsora, amit szinte mindenki heti többször fogyaszt, 92% mindennap. A reggeli sajnos nagyon sokszor kimarad.

HA NEM REGGELIZIK A GYEREK
A gyerekek számára a nap első fele a legmegterhelőbb, így a reggeli időszak energia bevitele kiemelten fontos.

A szülők túlnyomó többsége  ugyan tudja, hogy milyen fontos az első étkezés szerepe  a gyerekek életében, de a megvalósítás hiányzik.  A reggeli pedig  különösen fontos  annak érdekében, hogy a gyerekek kellő energiával feltöltődve birkózzanak meg azokkal a szellemi és fizikai kihívásokkal, amit az óvoda és az iskola jelent számukra.  Az energia bevitel mellett az egészséges táplálkozást is fontosnak tartják a szülők-, legalábbis elméletben. A gyakorlat ugyanis mást mutat.

Az a gyerek, aki nem reggelizik,  az iskolában fáradékony, kedvetlen, nem tud figyelni. A folyadékhiány miatt sokszor fejfájásra panaszkodnak. S a sort lehetne folytatni.

MENNYIEN REGGELIZNEK ÉS MIT ESZNEK A MAGYAR GYEREKEK?

Sajnos idehaza három gyerekből egy reggeli nélkül indul az iskolába. (Ez az arány Ausztriában 15 %.)

A gyerekek 43 százaléka fehérlisztből készült péksüteményt kap reggelire, a teljes kiőrlésű termékek csak a gyerekek  16 százalékának reggelijében szerepelnek. Zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt reggelente rendszeresen, további 30 százalékuk alkalmanként, tehát mintegy egyharmaduk reggelijéből teljes mértékben hiányoznak ezek az alapvető, rostokban gazdag élelmiszerek. A fentieken túl jellemző a túlzott zsírfogyasztás, ezen belül is a jótékony, többszörösen telítetlen zsírsavak alacsony arányú fogyasztása.
A gyermekek egynegyedénél tapasztalható hiányos rost fogyasztás, ami főként a fehér lisztből készült kenyerek és pékáruk túlzott méretű fogyasztásából, valamint a zöldségek és gyümölcsök hiányos fogyasztásából ered.

A gyerekek só fogyasztása négyszerese az ajánlottnak, ami tovább növelheti a későbbi életkorokban kialakuló, szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.  Ez elsősorban a készen vásárolt pékáruknak és rágcsálni valók fogyasztásának a következménye.
A kalciumfelvétel nem elégséges, s ezt tovább rontja a nátrium és a foszfor igen nagy adagú, valamint a D-vitamin egyértelműen hiányos fogyasztása.u

A 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek – derül ki több  kutatásból.

Következő cikk: Mit kellene reggelizni?
Borítókép: igenyes.hu
-rizner-