Milyen tavaszt jósol ma Zsuzsanna?

A ZSUZSANNA NÉV EREDETE, NÉVNAPJA
A Zsuzsanna egyiptomi  eredetű név, mely héber közvetítéssel került át más nyelvekbe. Eredeti: jelentése: lótuszvirág . Női névként csak a héberbe történt asszimilációja után volt használatos, aminek jelentése itt „liliom”.

A Zsuzsanna a XVII. századtól egészen az 1980-as évek végéig a egyik leggyakoribb női név volt, az 1990-es években hirtelen csökkent a népszerűsége, de még gyakori volt a Szanna, Zsanna, Zsazsa, Zsuzsánna, Zsuska szórványos név. A 2000-es években a Zsuzsanna a 74-95. leggyakoribb női név (kivéve 2008-at, amikor nem volt az első százban) volt.

A katolikus egyház 1969 óta a szenteket haláluk napján ünnepli, így Zsuzsanna október 17-én szerepel a liturgikus naptárban. A Zsuzsanna név népszerűsége miatt azonban az ünnep eredeti helyén, február 19-énél szerepel.

ZSUZSANNA TÖRTÉNETE
Az Ószövetségből ismert  Zsuzsanna története, akit fürdőzés közben meglesett két vénember, akik bírák voltak. Mindkettő vágyakozni kezdett a szép fiatalasszony iránt. Amikor Zsuzsanna egyedül maradt, a bírák megzsarolták, ha nem lesz az övék, akkor megvádolják, hogy házasságtörésen érték egy ifjúval. Mivel Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, így is lett, Zsuzsannát hamisan vádolták meg. Az ószövetségi törvények értelmében, mint házasságtörő asszonyt, Zsuzsannát halálra ítélték. Egy ifjú – Dániel – viszont külön-külön hallgatta ki a bírákat. A vének másképp vallottak arról, hogy hol látták együtt Zsuzsannát az ifjúval (a mézgafa illetve a tölgyfa alatt), így fény derült az igazságra  és a két vénembert ítélték halálra.

A kertjében fürdő, Zsuzsannát, az ószövetség jámbor asszonyát az európai katolikus néphit régebben főleg a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelte. Ezért ábrázolták almával is.

IDŐJÓSLÁS
Ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, az  jelzi a tavasz közeledését, a természet újjászületését.

Egyes vidékeken azt tartották, ha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő. A szentmártonkátaiak szerint, ha nem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart.

A Bács megyei Topolyán kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit.

NÉPSZOKÁSOK
A Zsuzsanna-játék  Magyarittebén (Bánság) ismert, ahol a nagyböjtben házról házra járva adták elő a helybeli református gyerekek az 1870-es években. Ebben a darabban szerepelt Zsuzsanna, Zsuzsanna férje, a két öregember, akik fürdés közben meglesték és hamisan bevádolták, hogy egy fiatalemberrel enyeleg, valamint a „bíró”, a „hajdú” és a „közönség”.

KÜLÖNLEGES ZSUZSANNA NAP-A LEGNAGYOBB HÓ
1947-ben, ezen a napon, Kőszegen 151 cm-es hóvastagságot mértek. Ez eddig a legnagyobb hóvastagság hazánkban, ami természetes úton és nem hófúvás következtében jött létre.

Kép: katolikusokforuma.network
Borítókép:ber.v.com