“Istenem, csak a gyermekem rá ne szokjon”

Szenzációs 5 perces rajzfilm a drogra való rászokásról, annak hihetetlenül gyors üteméről. Egy film, amit minden szülőnek gyermekével együtt meg kellene nézni.

MIÉRT JOGOS A SZÜLŐI FÉLSZ?
Ma a drogfogyasztás a szülők legnagyobb félelme, okkal. Idehaza, s világszinten is nő a drogfogyasztók aránya, a szenvedélybetegek számára pedig alig van esély a leszokásra. Mert a drog ilyen, ez okozza az egyik legnagyobb függőséget.

A drogfogyasztás felőrli a gyermek testét, lelkét, gyakran párosul azzal, hogy a család anyagilag beleroppan. Nem csak a gyermek betegségébe, hanem a fogyasztók könnyen válnak bűnözőkké. Mert a következő adagot mindenképp meg kell szerezni. Mindenáron!

MIT LEHET ÉS KELL TENNI?
Őszintén kell a drogfogyasztás káros hatásairól a gyermekekkel beszélgetni, ellenőrizni kell baráti körét, szabadidős szokásait.
A megelőzés a legfontosabb, mert ha már a gyermek a drog rabjává vált, minden további lépés csak tűzoltás. Az az élet kisiklottá válhat, a gyermeké és a családé is.
Van egy szenzációs rajzfilm, amely a drogra való rászokás hihetetlen gyors üteméről szól. Meg kell érteni a gyermekeknek, hogy a drogról leszokni hihetetlen nehéz, sokszor reménytelen, ezért kipróbálni sem érdemes. Bátran javasoljuk, hogy a szülők e gyermekekkel együtt nézzék meg a filmet, s beszéljék meg a látottakat.

A videó  itt tekinthető meg.

MENNYIEN FOGYASZTANAK DROGOT?
A doghasználókról pontos adat nincs, de a kutatások szerint a 16 éves korosztály több, mint egynegyede kipróbált már valamilyen drogot.

2015-ben került sor az ESPAD kutatássorozat hatodik felmérésére. A megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot. A fiúk 25,9%-a, a lányoknak pedig 27,6%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot.

A probléma tehát valós, komoly odafigyelést igényel. Figyelmet érdemel a kutatás 2 diagramja.

Milyen szereket preferálnak a 16 évesek





-rizner-