NASA emléknapja: ma emlékeznek az amerikai űrkutatás áldozataira

Az űrkutatás áldozatokat követelt. Sajnálatosan történtek olyan katasztrófák, amelyek megrázták a világ közvéleményét.
A NASA az amerikai űrkutatás tragikus körülményei között elhunyt űrhajósok előtti tisztelgésként létrehozta a NASA emléknapját.

Január 30-án emlékeztek az eddigi 3 legnagyobb katasztrófára , az Apollo 1, a Challenger és a Columbia áldozataira.


Az STS–107 jelű küldetés az amerikai űrrepülőgép-program 113., a Columbia űrrepülőgép 28. repülése volt. Ez volt a Columbia űrsikló utolsó küldetése. Az űrrepülőgépnek a felszállás során megsérült a külső burkolata. A küldetés végén emiatt a burkolati hiány miatt a légkörbe belépő űrsikló belső szerkezeti elemeihez is eljutott a szélsőségesen magas hő, amely a földi légkörrel való érintkezés során keletkezett és az űrsikló a levegőben darabjaira hullott. A tragédiában hét űrhajós vesztette életét.

A Challenger-katasztrófa volt az első amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben következett be. 1986. január 28-án az STS–51–L küldetés keretében indított Challenger űrrepülőgép 73 másodperccel az indítás után megsemmisült.

Az Apollo–1, vagy eredeti NASA jelölése szerint AS–204 lett volna az Apollo-program első repülése a világűrben emberekkel a fedélzeten. Az űrkabinban tűz ütött ki, ez okozta az űrhajósok halálát