“Pál fordul köddel, ember hullik döggel”

Ma Pál napja van, igen fontos időjárás megfigyelési nap.

Pál és pálfordulás
Pál  napra használjuk a pálfordulás szót is. Jelentése: ha valakinek a véleménye hirtelen megváltozik, érzelmeiben, meggyőződésében váratlan, ellentétes irányú fordulat következik be.
A szó eredetileg Szent Pál apostol megtérését jelenti. Saul néven nagy üldözője volt a kereszténységnek. A damaszkuszi úton haladva egy látomást tapasztalt, melynek hatására térítő apostol lett. Ez volt  Pál fordulása. Ettől kezdve a zsidó Saul helyett római nevét a Paulust használta.

A néphitben időjárás-, termés- és haláljóslás nap. A szép, derült idő sokfelé azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani. Általános hiedelem szerint Pál fordulásakor a tél ellenkezőjére fordul, vagy jégtörő, vagy jégcsináló lesz.

Negyvenes nap és a medve
Pál napja negyvenes napnak számít. Azt tartják, Pál napjához hasonló időjárás lesz a következő negyven napig. Az állatok is jelezték e napon az időt. Kevésbé közismert tény, hogy a gyertyaszentelő napjához fűződő “medvejóslat” eredetileg szintén Pál napjához kapcsolódott. A medve ugyanis, ha e napon kijön a barlangjából, jó idő lesz.

Időjóslások
A legismertebb Pál-napi regula így hangzik, melyben  a hajdani dögvészek (pestis, kolera) való jóslás emléke él . 

„Pál fordul köddel,
az ember meghal döggel.”

Állatokra vonatkoztatva is ismert a mondás:
“Ha Pál fordul köddel,
jószág hullik döggel.”

Gyimes-völgy:
Pál fordulása, ha tiszta,
Bőven terem mező, puszta,
Ha szeles, jön hadakozás,
Ha ködös, embernek sírt ás,
Ha pedig esős vagy nedves,
Lesz a kenyér igen kedves.

Egyéb szokások
Ismeretes e napon a haláljóslás az ún. pálpogácsával. Minden családtag számára pogácsát készítettek, melybe libatollat tűztek. A néphit szerint akinek a tolla megperzselődött sütés közben, arra betegség, akié megégett, arra halál várt  a következő esztendőben.

A jó termést elősegítendő ajánlatos ilyenkor a hagymadugványos tarisznyát leemelni a fogasról, és megfordítva visszaakasztani, mert akkor nem magzik fel a hagyma, és a ludak fenekét is illik megpiszkálni, hogy szaporábban tojjanak.

Pálfordulás – fele kenyér
Fele kenyér: aminek a jelentése, hogyha a télire eltett élelem és takarmány fele még megvan, akkor nincs baj. A család a maradékkal már kitelel, de mondták így is: “Fele kenyér, fele széna, fele fa.”

Az utolsó áldozat
A megfigyelésekből vidékek, tájegységek szerint, más-más tanulságot vontak le.
Somló környékén, ezen a napon, minden évben megfagyott valaki, mert a “tél megkövetelte utolsó áldozatát”.

Borítókép: Pál fordulása

-rizner-

Please follow and like us: