„Ha megcsordul a Vince, Tele lesz a pince.”

Január 22-e Vince napja, amely igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A Vince-napi szokások fontos szerepet játszottak a magyarság életében, a borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat.

SZENT VINCE
Vince latin eredetű: Vincentinus – jelentése győzedelmes. Zaragozai Vincét, a Diocletianus-féle keresztényüldözés idején Valenciában vetették börtönbe, 304-ben halt vértanúhalált. Csontjait Valenciában őrzik. Európában is jól ismert védőszent. 

Zaragózai Szent Vince

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben.  A szentet ősidőktől kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.

MI KÖZE VINCÉNEK A BORHOZ?
Nevének rokon hangzása a vinum, „bor” szó magyarázza, hogy a szőlészek szentje lett.  A francia Vincent pl. „százannyi bor” jelentésű .
Nem véletlen, hogy névnapja időjárásából a várható bortermést szokták megjósolni.

IDŐJÁRÁS JÓSLÁSOK
Ha megcsordul a Vince,
Tele lesz a pince.”

Ha olvad az ereszen a jég, vagy esik az eső (tájegységenként eltérő), akkor bőséges termés várható szőlőből.

Más tájegységeken a napsütéssel kapcsolták össze Vince napját.
„Fényes Vince, tele pince.
Ködös Vince, üres pince.”

„Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.”

EGYÉB SZOKÁSOK
– A vincézésnek pl., amelynek során a szőlőskert szélét János napján szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik meg, alapja az a hiedelem, hogy ha Vince napján esik az eső, sok bor lesz.

-Általános vélekedés szerint sok bort kell innunk Vince-napkor, ha azt akarjuk, hogy jó szőlőtermés legyen.

– A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés. A  falvakban  „vincevesszőt” metszettek, ezt a meleg szobában vízbe állítottak, s abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év termésére  következtettek.

-rizner-