Fontos határidő közeledik. Január 31-ig lehet kérvényezni, hogy a 6 éves gyermek még ne menjen iskolába

Új változások lépnek életbe a beiskolázással és az iskolaérettség megállapításával kapcsolatban. Azok a szülők, akiknek gyermeke idén augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, ám fejlődésbeli lemaradás miatt vagy egyéb okból szeretnék egy évvel késleltetni az iskolakezdést, az Oktatási Hivatalnál kérelmezhetik a visszatartást január 31-ig.


„Az oktatas.hu honlapon érhető el az az internetes felület, amelyen egy formanyomtatványon a kért adatok rögzíthetők, majd a kinyomtatott és aláírt vonalkódos adatlapot papírlapon, postai úton nyújthatja be a szülő(gyám). A postára adás utolsó napja: 2020. 01. 31. A cím, ahová a kérelem küldendő: Oktatási Hivatal, Budapest 1982. Célszerű a kérelemhez minden olyan dokumentumot csatolni, amely a döntéshozatal során releváns lehet, és alátámaszthatja a szülő kérelmét: orvosi, szakorvosi vélemények, korábbi szakértői vélemények, óvoda által kiadott fejlettségi vélemény, fejlesztő szakemberek pedagógiai véleménye stb.”


Az iskolaérettségi vizsgálat során a sikeres tanulmányok lefolytatásához szükséges alapképességeket mérik. Először a szülői interjú történik meg, a gyermek életútjáról mozgás- és beszédfejlődéséről. Ezután a szakértő az alannyal kétszemélyes feladathelyzetben elvégzi a vizsgálatot. A tapasztalatokról a szülők szóbeli tájékoztatást kapnak, a döntést pedig az Oktatási Hivatal hozza meg.

Abban az esetben lehet kérelmezni a gyermek visszatartását, ha egyéni fejletlensége és saját helyzete alapján egyértelműen megállapítható, hogy fejlődése, iskolai életre való felkészülése szempontjából előnyösebb, ha további egy évig az óvodai nevelésben marad.