Jöhetnek a zászlócskák a húspultba

A kormány döntött arról, hogy mostantól zászlókkal kell jelezni, hogy honnan származnak a húspultokban lévő csomagolatlan sertéshúsok.

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.

Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsokra nem vonatkozik a rendelkezés.  Zászlót pedig csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kell kihelyezni, vagyis a hipermarketekben (Tesco, Auchan, Interspar), illetve a szupermarketekben. A vásárlók népszerűségi listáján szereplő diszkontláncok (Aldi, Lidl, PennyMarket) csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás (a csomagoláson eleve fel kell tüntetni a származást, de zászlózni nem kell).
A Spar, amely talán a leginkább érintett, ott  295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűzni.

A helyzet azonban kissé bonyolult.
Egyrészt azért, mert egy sertéskarajon  pl. egyszerre két zászló is lehet majd. Az egyik sajtótermék megkereste a szabályok betartását ellenőrző Nébih-et, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt/forgalmazott sertéskarajra milyen zászlót kell kitűzni. A válasz szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. A példában szereplő karaj tehát szlovák és osztrák zászlót kap (hiába magyar a forgalmazója, arról nem kap értesítést a vevő).

Please follow and like us: