Vihar a biliben, avagy „mi is a baj azzal a Janiczak gyerekkel?”

Forr a hazai média Ózd polgármesterének uszoda bérlési ügye miatt.  Komoly dolog ez, nem szabad elbagatellizálni. Még is csak hallatlan, hogy egy polgármester igénybe vesz egy mindenki által igénybe vehető szolgáltatást.
Buszon utazva is téma volt, az előttem ülő idős úr meg is kérdezte társát: „mi is a baj azzal a Janiczak gyerekkel?”
A beszélgetésből az szűrődött ki, nem igazán értik, miért lett ebből ekkora ügy? S van ebben igazság. Ha az ózdiaknak ez gondot okoz, akkor majd ők „lejátsszák hazai pályán” ezt a történetet, hiszen ez elsősorban rájuk tartozik.

A hazai média egy része , mint nemzetrontó eseményre, ezerrel rárepült a történetre, s olyan jelzőkkel körítették, mint: hihetetlen, tisztességtelen, nem az ózdiakról szól a polgármester munkássága, stb.
Mint ahogyan a két idős úr, én sem tudom, hogy miért lett ebből ekkora ügy, hiszen   a hírek szerint Ózd polgármestere kibérelte a komplexum egyik szolgáltatását, kifizette annak  ellenértékét, s ebben semmi különös nincs. (Ő legalább kifizette, nem ajándékba kapta.)
Megjegyzem, legutóbb az egyik gyulai szálloda wellness részlegét szerettük volna megnézni, de nem lehetett, mert azt egy ott pihenő család  másfél órára kibérelte. Sem mi, sem a szálloda vendégei nem mehettek be oda ez idő alatt.
Szóval, majd megbeszélik az ózdiak ezt az ügyet, majd ők döntenek erről, ha egyáltalán érdekli őket.  

Ami igazán zavaró ebben a történetben, s utastársaim diskurzusa is erről szólt, mintha más esetekben, ennél fajsúlyosabb ügyekben ugyan ezek a sajtó termékek nem  jöttek volna  ilyen lázba. Nem hevültek fel  ennél komolyabb, nagyobb nyilvánosságra  tartozó esetekben sem.
Nem lépte át ingerküszöbüket Borkai Zsoltnak, Győr volt polgármesterének ügye. Nem érdekelte őket sem a korrupciós ügy vádja, sem a k⃰vázás, sem a drogozás.
És persze rögtön védelmükbe vették azokat, akik néhány éve a Szépművészeti Múzeumból kölcsönöztek ki műalkotásokat, a hírek szerint egyes esetekben ár alatt.  Azt lehet, szabad, jogszerű.
Nem zavarta őket a komondoros (feleségverő) polgármester ügye, mint ahogyan hidegen hagyta őket  a megyei önkormányzat volt elnöke elleni eljárás, bírósági ítélet (az csak szimpla megvesztegetés, kenőpénz elfogadás volt, semmi egy uszodabérlési ügyhöz).
S persze smafu dolog volt a gyermekek üdültetésére létrehozott alapítvány elnökének balatoni luxus életvitele közpénzből.  Az nem érdemelt meg egyetlen sort sem.  A történeteket  sajnos lehetne sorolni bármelyik korszakból.

S a baj itt van. Ezzel ölik meg a médiákba vetett bizalmat, ez vezet oda, hogy továbbra is acsarkodva élünk. Párt elkötelezettség, s nem a józan ész, a jó erkölcs alapján mondunk véleményt, döntünk.
Pedig minden olyan ügy, amelyben valaki politikai hatalmával, befolyásával visszaél, elítélendő. Elítélendő, ha nem a köz érdekében, hanem saját érdekei érvényesítése miatt támogat ügyeket, hoz döntéseket. S ebben az igazságot egyformán kellene szolgálnia minden médiának. Nem politikai oldalakat, hanem a  nemzet érdekeit, a tisztességet, a jó erkölcsöt. Tudom, ez csak óhaj, vágyálom.

Ebbe az uszoda bérlési történetbe belekeveredett még egy mellékszál is. Állítólag az uszoda emiatt korábban bezárt. Ha a bezárás miatt még egy média rárepülést  hajt végre, bekövetkezhet a legrosszabb is. Már látom a cikk címét: „Istenem! Oda jutottunk, mint a Tanú című film Básti elvtársa. Milyen világ lett itt???”

Szóval,… majd az ózdiak megbeszélik ezt az ügyet, mindenki leszűri a tanulságot. Majd megbeszélik, ha akarják, ha ez valóban ügy, s majd döntenek, ha valaki hibázott.  Már csak azért is, mert  jobban járt volna Ózd polgármestere, ha a város pénzén kiküldetéssel Gyulára, vagy Hajdúszoboszlóra megy, a város pénzén szállást foglal étkezéssel,  s ott saját pénzén kibérel egy wellnesst. Ott ebben semmi különös nincs, ott is igénybe vehető szolgáltatás ez. Bár a manó tudja; ha hírét veszi a média…?

Remélem, ha megoldódnak jelenünk legnagyobb problémái, az iraki válság, az ausztrál bozóttűz és az ózdi uszoda bérlés ügye, akkor végre minden a helyére kerül. Minden a helyére kerül a világban és idehaza.

UI. Elnézést kérem Ózd polgármesterének a cikk címében történt megnevezése miatt, de az valóban így hangzott el a buszon.

-rizner-

Please follow and like us: