A tavalyi év volt hazánk legmelegebb éve

2019 VOLT A LEGMELEGEBB ÉV
2019  középhőmérséklete országos átlagban 12,19 °C volt, ez a legmagasabb érték 1901 óta
2018 után ismét megdőlt az éves átlaghőmérséklet rekordja, ugyanis 2018 volt az eddigi csúcstartó.

A 10 LEGMELEGEBB ÉVBŐL NYOLC 2000. UTÁN VOLT
Az első 10 legmelegebb év közül nyolc az ezredforduló utáni évek közül kerül ki. A múlt század elejétől a melegedés mértéke 1,3 fok.


ENYHE VOLT A TÉL
A szokásosnál kissé hidegebb januárral kezdődött a tavalyi év, majd a február rendkívül enyhe és száraz volt. 3 fokkal alakult a sokéves átlag felett a havi középhőmérséklet. Több ízben napi országos és budapesti melegrekordok dőltek. Kora tavaszias időben volt részünk már a hó elején is, február 2-án például a Somogy megyei Főnyeden 18,1 Celsius fokot mértünk.

RENDKÍVÜL MELEG NYÁR
A nyár rendkívül meleg volt, a 2. legforróbb 1901 óta. A június új rekordot hozott, 3,6 Celsius fokkal múlta felül a sokéves átlagot. Június 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja.
Az átlagosnál kissé melegebb július után augusztus 10-12 között újra egy hőségperiódus alakult ki, majd a hónap utolsó dekádja is kánikulával telt. Kétszer kellett hőségriadót elrendelni: június közepén III. fokú hőségriadót, ami 4 napig volt érvényben, majd augusztus 10-12 között II. fokút. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e volt, ekkor Derekegyházán 38,0 fokot mértünk.

REKORD MELEG VOLT 2019 ŐSZE
A szeptember 1 Celsius fokkal, az október közel 2 fokkal, a november pedig 4 fokkal volt melegebb a normálnál. A november 1901 óta a 3. legmelegebbnek adódott.
A szeptember még nyári kánikulával kezdődött, 1-jén országszerte 30°C feletti hőmérsékletekkel. Októberben egy szokatlanul meleg és hosszú vénasszonyok nyarát tapasztaltunk. Október 19-től egy héten keresztül több mint 5 fokkal melegebb volt a megszokottnál, ekkor több ízben megdőltek az adott napra vonatkozó országos maximumhőmérsékleti rekordok.

SZOKATLANUL MELEG DECEMBER
2019 decembere is jóval, több mint 3 fokkal enyhébb volt a normálnál. December 18-tól ismét országos napi minimum – és maximum hőmérsékleti rekordok dőltek, majd december 21-től egy mediterrán ciklon hozott jelentős csapadékot, sokfelé 50 mm fölötti napi összegekkel.


A SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁS KÖVETKEZMÉNYEI
Egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. A legtöbb zivataros esemény június 16 és 23. között, valamint július végén, augusztus elején alakult ki.
Több helyen jegyeztünk 100 mm-t meghaladó felhőszakadást, amely során a lezúduló víztömeg és a jégeső károkat okozhatott, különösen Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
2019-ben hét olyan nap fordult elő, amikor az ország valamely pontján 100 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget rögzítettek . A legmagasabb napi összeg a Heves megyei Terpesen mért 154,9 mm volt 2019-ben.

KLÍMAVÁLTOZÁS
Az adatok azt mutatják hazánkban és a világon, hogy folyamatosan melegszik a légkör. A szomorú, hogy mintha erről senki nem akarna tudomást venni. Szép lassan feléltük unokáink jövőjét.

Adatok: OMSZ
-rizner-Please follow and like us: