Ma Vízkereszt napja van. Bonthatjuk a karácsonyfát, kezdődik a farsangi szezon

Ma Január 6- a,  Vízkereszt napja van . A három királyok ünnepe,  egyben a karácsonyfa leszedésének napja is. Ráadásul ezen a napon indul a farsangi szezon.
( A farsang vízkereszttől a – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. 2020-ban a farsangi időszak január 6-án kezdődik és február 25-én ér véget.)  
A Vízkereszthez számos  népi hagyomány kötődik idehaza és a nagyvilágban. Locsolnak szentelt vizet házra, ólra, bölcsőre, földre, de van ahol most érkezik a jó boszorkány, vagy ajándékot kapnak a gyerekek.

A keleti keresztény egyházak
Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkeresztelkedését ünneplik ezen a napon. (Az ónaptárat használó keleti keresztény egyházak a Gergely-naptár szerinti január 19-én tartják, mivel a Julianus-naptár jelenleg 13 nap késésben van a Gergely-naptárhoz képest.)

A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsekről. A hagyomány szerint a nevük: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Ezeknek a neveknek mind ezen a napon van a névnapja.

Népszokások idehaza
A magyarság körében különböző népszokások alakultak ki a századok során, amelyek a vízkereszt ünnepéhez kötődnek. Például Ipolytarnócon, Litkén és Mihálygergén komoly hagyományok kapcsolódnak ehhez az ünnephez. Megszentelték a vízzel a házakat, az ólakat. A bölcsőre is szent vizet hintettek. Házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így: G + M + B. Ez egy 15. századi eredetű szokás.

Az ünnepi népszokások másik nagy hagyománya a csillagozás vagy háromkirályjárás. Az alakokat a betlehemezés mintájára gyerekek személyesítették meg. Jellegzetesen egy papírsüveget viseltek és egy csillagot vittek magukkal, mely mutatta az utat Betlehembe. A három király a három, akkoriban ismert földrészt (Európa, Ázsia és Afrika) jelképezhette, ezért is fekete Gáspár, a szerecsen király.

Különböző szokások a világban
Az olaszországi hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Egyes országokban (különösen Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és a latin-amerikai országokban süteményeket sütnek, amelyek közül egyben ajándékot rejtenek el. Az lesz a nap királya, aki az ajándékot megtalálja. Latin-Amerikában a gyerekek gyakran ezen a napon (Día de los Tres Magos) kapják az ajándékot karácsony helyett.

Időjárás jóslás
Számos helyen a mai napot időjárás jóslásának napjának is tartják.
– Ha ezen a napon az eresz csurog (olvad a hó, vagy a jég), akkor hosszú lesz a tél.
– Ha a hó esik, akkor korán kitavaszodik.
– Ha ilyenkor fagy, hosszú lesz a tél.
– Ha nincs ezen a napon csapadék: zivataros lesz a nyár.
– Ha eső esik: csapadékos lesz a tavasz is.
– Ha fúj a szél: jó termőidő, szerencsés év jön.


-rizner-

Please follow and like us: