Emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum, a nyugdíj

Debrecen, 2019. december 13. Varga Mihály pénzügyminiszter elõadást tart a hajdú-bihari TOP 100 kiadvány bemutatóján a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara debreceni székházában 2019. december 13-án. A pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány jövõ év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplõit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent. Az eseményen adták a Hajdú-Bihari Napló megyei napilap, a Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóság és a térségi iparkamara TOP 100 gazdasági elismeréseit. MTI/Czeglédi Zsolt

jövőre is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum.

2020. január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos – jelentette be Varga Mihály hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy érvényben marad a 2018 végén megkötött kétéves egyezség a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek között.

A pénzügyminiszter közölte: a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül – tette hozzá a tárcavezető. Varga Mihály elmondta: a minimálbérről szóló döntés még idén megjelenik a Magyar Közlönyben.

A nyugdíjak 2,8 %-kal emelkednek 2020-ban.