Az óriásteknősök földje: Galápagos-szigetek

Galápagos-szigetek egy 14 nagyobb szigetből , 6 kisebből és 107 sziklából  vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban. Közigazgatásilag Ecuadorhoz tartoznak, annak egy önálló tartományát alkotják.

A szigetek az Egyenlítő környékén helyezkednek el, Ecuadaortól 965 km-re nyugatra.
A szigetek különlegesen védettek rendkívül ritka, egyedi növény-és állatvilága miatt. 1978-ban felkerült az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI listájára. Napjainkra teljes területét védetté nyilvánították és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták.

A Galápagos-szigeteken egyedülálló, semmilyen más tájékhoz nem hasonlítható élővilág alakult ki. Az itt élő 9000 állatfaj közül a madarak 80%-a, a hüllők és emlősök 97%-a sehol máshol nem található meg a világon

A szigetek legkülönlegesebb  állatai a  galápagosi óriásteknősök, vagy elefántteknősök (Geochelone nigra) – és persze a szigetről szigetre különböző  Darwin-pintyek. Különlegesek az itt élő leguánok és a galápagosi medvefóka.
Az ember pusztító jelenléte a Galápagos-szigetet is elérte . Az ember megjelenése óta a szigeteken több állatfaj kipusztult. Az óriásteknősök száma is jelentősen lecsökkent: a 16. században még több mint 250 ezer példány élt a szigeteken, mára azonban alig 10-15 ezer maradt belőlük.

Galápagosi óriásteknős
Please follow and like us: