A betlehemi csillag nyomában. Mi is az a betlehemi csillag?

Csillag, üstökös?
Az alkotásokon hosszú-hosszú évszázadokon át fényes égi jelenségként ábrázolták a betlehemi csillagot. Mára elfogadottá, általánossá vált, hogy egy csillag, melynek csóvája van, s a csóva a betlehemi istállóra, Jézus születési helyére mutat.
 Igen ám,  de ha csillag, nem lehet csóvája, ha pedig üstökös, akkor a csillag nem oda való égi jelenség.

A kutatók közül hosszú évszázadokon át sokan üstökösnek gondolták, de ez két ok miatt nem lehetséges.
Egyrészt az akkori idők emberei féltek az üstökösöktől, ismeretlen égi jelenségként úgy gondolták, bajt hoz rájuk. Nos,  ez nem fér össze a messiás várásával. Másrészt az akkori idők legfejlettebb csillagászati megfigyeléseit a kínaiak végezték. Mindent feljegyeztek, de ilyen eseményről nem számolnak be, nincs feljegyzés üstökösről.

Ha csillag, akkor milyen csillag?

Kepler a Jupiter és a Szaturnusz keringési idejének ismeretében kiszámította, hogy a két bolygónak Krisztus születésekor volt-e valamilyen együttállása, amely kiválthatott a betlehemi csillaghoz hasonló felvillanást. Kiderült, hogy ezek a bolygók az idő tájt távol voltak egymástól. Viszont gondolt egy merészet, és a vizsgálódást kiterjesztette a Krisztus születése előtti korra. Megállapította, hogy Kr. e. 7-ben volt egy Jupiter–Szaturnusz-együttállás. Nem is akármilyen: egy fél éven belül három ízben került közel egymáshoz a két bolygó! (Ezt megelőzően a Jupiter és a Szaturnusz csak 860 évvel korábban volt egy éven belül háromszor együttállásban a Halak csillagképében.)
A Jupiter a bolygók királya, illetve királyi bolygó volt, a Szaturnusz bolygó pedig a „zsidók csillaga” mindmáig.
Tehát az, hogy a legfőbb hatalom jelképe, a királyi bolygó a Szaturnusszal mint a zsidóság csillagával a születés csillagképében a (Halakban) egy évben háromszor is együttállásban van – ez egyébként a tengerparti halásznépek konstellációja –, a babiloni bölcsek számára azt jelentette, hogy király fog születni – a zsidók királya.

És ez adta a végső megoldást, hiszen a korabeli leírásokból nehezen és többféle módon értelmezték Heródes uralkodásának idejét, aki  minden kisdedet meg akart öletni, köztük a megszületett megváltót, a zsidók királyát, Jézust.A rejtély tehát megoldódott, ezt későbbi csillagászok is igazolták, de a naptárban -Jézus születési évének- adódó eltérések (a korabeli leírások pontatlanságai, egymásnak ellentmondó időpontok) a mai napig kísértik ezt a történetet.

Please follow and like us: