Szép új világ, amikor már hazai iskolában is pedagógust késelnek

„Ebből majd tanul” – mondta a tanárát megkéselő diák, több késszúrást is kapott a pedagógus

Csütörtökön dél körül egy diák megkéselt egy tanárnőt a győri Jedlik Ányos középiskolában. Úgy tudni,hogy  a 17 éves, András nevű fiú hármast kapott a dolgozatára, vélhetően ezért támadott a pedagógusra. A tanárnő a helyszínen elájult, diáktársai fékezték meg a késelőt. Három perc múlva megérkeztek a rendőrök, a diák addig nyugodtan ült és azt hajtogatta, hogy „ebből majd tanul”.

A fiút bilincsbe verve vitték el a rendőrök, és emberölési kísérlet gyanúja miatt indítottak ellene  nyomozást. Az iskola többi tanulóját egy órakor hazaküldték.

Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház orvosigazgatója még tegnap közölte, a megszúrt tanárnő állapota stabil, nincs életveszélyben, megfigyelés alatt van. Több késszúrás érte, egyebek mellett a hátán, de sérült az alkarja is, amelyet később műteni kell.

Rögtön megjelentek az okoskodó hozzászólások: konfliktuskezelést kellene tanítani a pedagógusoknak!  Lehet.  Bár ettől még biztosan szúrt volna a diák.
De sokkal inkább valószínűsíthető, hogy morálisan mélypontos van a tanulóifjúság egy része, arányuk évről évre nő.  Ezen nem a konfliktuskezelés segít, hanem a családi háttér, az otthoni nevelés. Mert egy biztos, ez a gyerek nem az iskolától, a pedagógusoktól lett ilyen, hanem otthon hibádzik valami.


Félő, hogy ez a brutális eset nem az utolsó. A családokban, tanulóknál megjelenő devincia rohamosan terjed.  Csak nem merünk szembe nézni azzal, hogy a diákok egy része tönkre teszi a tanórákat, vulgáris módon beszél a pedagógussal, erőszakosan viselkedik társaival. Nem akar tanulni, csak kivárni a tankötelezettség végét.
Ha törvényi szinten nem történik érdemi előbbre lépés, akkor sajnos a jövő eléggé borús.

Bár már a jelen is az. Sokszor nem kapnak publicitást az esetek, de pl. tudni, Kazincbarcikán az egyik iskolában késsel esett neki társának egy diák, az “arcát akarta átszabni.” S hány alkalommal vannak jelen a rendőrök a szinte tömeg jellegű iskolai verekedéseknél? Ezeken nem segít, ha a pedagógusokat konfliktus kezelésre tanítják, kedves “odafenti okostojás”.

A jövő már régen elkezdődött, kedves Törvényalkotók!

Foró: MTI