Ez nem az ehető Milky way (Tejút), hanem az igazi. Csodás NASA felvételekkel

A Tejútrendszer egy spirálgalaxis, melyben a mi Naprendszerünk, és ezen belül Földünk is található. Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található benne. A tejútrendszer átmérője közel 100 000 fényév, legnagyobb vastagsága 16 300 fényév.

(Egy fényév az a távolság, amit a 300 000 km/másodperc sebességgel haladó fény egy év alatt megtesz. Egy év alatt a fény 9 460 800 000 000 kilométer utat fut be. Ezt a távolságot a Japán Hikari expressz a maga 580 km/órás sebességével 16 311 724 137 év alatt tenné meg. Természetesen ha keresztül akarna utazni a Tejútrendszeren, az még 100.000-szer több időt venne igénybe. )

A Tejútrendszernek a Földünkről látható része a Tejút. Ez lényegében egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik, és ott figyelhető jól meg, ahol tiszta a levegő, kicsi a páratartalom és a fényszennyezés. Azért tűnik számunkra sávnak, mert galaxisunk korong alakú, és mi az egyik kar belsejében vagyunk.

A tejútrendszer felülnézeti képe. A Sun felirat jelöli a Naprendszer helyét


A Tejút elnevezés a görög mitológiából származik. Egy monda szerint Héraklészt születése után az alvó Héra mellére helyezték, az újszülött így kapott halhatatlanságot az istennőtől. A felébredő Héra olyan hevesen taszította el magától Héraklészt, hogy a teje szertefröccsent az égen.

Az ősi magyar mitológiában a Tejút egyrészt a „Hadak útja”, másrészt a székelyeknélCsaba királyfi csillagösvénye” vagy röviden „Csaba útja” néven ismert. A monda szerint ezen a csillagösvényen távozott el a földi világból Csaba királyfi, Attila hun király fia, a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége.
A székely himnusz két sora is ennek a mondának állít emléket: „Vezesd még egyszer, győzelemre néped, / Csaba királyfi, csillagösvényen!”

A NASA szenzációs felvételeket tett közzé, ezek közül válogattunk. A galéria a képre kattintva nyitható meg.

-rizner-

Please follow and like us: