Ma „Dömötör juhászt táncoltat”

Ez a nap régóta pásztorünnep. Ekkor tartották a híres juhásznapokat, mulatozást, a „Dömötörözést”.  

Az ország keleti felében elsősorban Dömötör volt a pásztorok patrónusa. Dömötör napját juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, ekkor dőlt el, hogy meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.
Egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek. Különösen nagy ünnepségek voltak Szegeden, ahol a belvárosi templom védőszentjét is ünnepelték . A juhászok a plébánia udvarán főzték a birkapaprikást, a juhásznék rétest és bélest tálaltak .

A Hortobágy környéki pásztoroknál az uradalmi pásztorok és a paraszti legelőtársaságok rendeztek Dömötör-napi mulatságokat. A juhászok elszámolását bezáró mulatságot nevezték juhászbálnak, juhásztornak, juhtornak, juhdérmációnak és dömötörözésnek is. Gyakran az egész hét ráment, amit dömötörhétnek mondtak.

Hortobágyi Dömötör-nap

Dömötör napi időjóslás
Dömötör igazi időjósló nap is. Ha hideg szél fúj ezen a napon, akkor kemény, fagyos lesz a tél.

Dömötör napjához fűződő szólás
 „Neki minden nap Dömötör napja vagyon”, azaz bizonytalan a sorsa, de azt is jelenti, hogy részeg.
„Dömötör juhászt táncoltat” – tartják Nádudvaron, azaz egyszerre utal a szólás a mulatságra és az esetleges hiány miatt „megtáncoltatott” juhászra.
Zentán és környékén emlegetik a „Dömötör juhászt táncoltat” szólást azzal a magyarázattal, hogy ilyenkor már nem kedvez az időjárás a kint tartózkodásra.

Szent Dömötör

Szent Demeter


A szerémségi születésű Demeter (Démétriosz) ókeresztény vértanú, Szaloniki városának híres patrónusa a keleti egyház harcos szentjeinek sorába tartozik. Október 26-án halt meg vértanúként Thesszáliában, mert megtagadta a pogány istenek tiszteletét
A bizánci birodalomnak egyik kiemelkedő szakrális központja volt a szaloniki Demeter-bazilika. Ide került Demetrius vértanú holtteste, ám vérereklyéje Szávaszentdömötörben maradt. A Szalonikiban található sírjától hozott dömötörvíz és dömötörolaj kedvelt orthodox szentelmény volt. Búcsúünnepének ottani neve Démétria. A keleti egyház a harcosok és a pásztorok védőszentjének tekintette. Egyik ismert keleti ábrázolása a piros lovon ülő vitéz, aki dárdájával a földön fekvő pogány katonát szúrja át.

Please follow and like us: