Kiemelkedő pontosságúak a kazincbarcikai kórház laboratóriumának vizsgálati eredményei

2019-ben ünnepli a Kazincbarcikai Kórház az 50. születésnapját. Ebből az alkalomból rendszeresen bemutatkoznak a kórház betegellátási osztályai. S ez az évforduló jó alkalmat szolgáltat arra, hogy egyúttal a Kazincbarcikai Kórház laboratóriumát is jobban megismerjük, hiszen a betegek, vagy a betegek mintái (pl.vér, vizelet) minden esetben a laboratóriumba is eljutnak.
A Kazincbarcikai Kórház laboratóriuma a kórházzal és a várossal együtt, organikusan fejlődött az elmúlt 50 évben. A kezdeti manuális és hosszadalmas méréseket felváltották az automaták, a mintaazonosításban a bárkódok bevezetése csökkentette a mintatévesztés lehetőségét, míg a zárt rendszerű vérvételi csövek használata által biztosítva van az egészségügyi dolgozók és a betegek biztonsága, csökkentve a fertőző betegségek terjedését; pl.: Hepatitis B, C valamint a HIV.

A dolgozók munkáját jelenleg is nagyban segítik az analitikai mérő műszerek. Pl.: Advia 2400-kémiai automata, Cobas C 311-kémiai automata, Cobas e411—immunkémiai automata, Sysmax 2400-i- hematológiai automata, Ca 600- hemosztázis automata, IQ vizeletes automata. A vizsgálatokat ezeken az automatákon zárt rendszerben végzik, a szakdolgozók felügyelete mellett. A valós mérési eredményeket a napi kontroll vizsgálat és a nemzetközileg is elismert körkísérletben való részvétel biztosítja. Az elkészült vizsgálati eredményeket a debreceni orvosok online rendszeren keresztül elektronikus aláírásukkal érvényesítik, ezáltal a kész eredmények email-ben a szakorvosok és háziorvosok terminálján is megjelennek, valamint szükség esetén papír alapú lelet formában is átvehetők.

Jó hír az érintett betegeknek, hogy a minősítő vizsgálatok azt igazolták: a kazincbarcikai kórház laboratóriumának vizsgálati eredményei kiemelkedő pontosságúak. Az intézmény részt vesz a laboratóriumokat minősítő eljárásban. Mint azt Tátrainé Csopják Éva, a laboratórium vezető asszisztense elmondta, a minősítést egy erre szakosodott szegedi cég, a QualiCont végzi. A kórház, bár ez az eljárás pénzbe is kerül, évente négy alkalommal is részt vesz ebben a programban mind a betegek megnyugtatása, mind saját szakmai munkájuk megmérettetése érekében.

A cég meghatározott időben küldi ki az ismeretlen összetételű mintákat, egy normál és egy patológiás kontrollt az intézményeknek, amelyeknek analízisét el kell végezni. A vizsgálati eredményeket vissza kell küldeni a minősítési eljárást végző cégnek, akik az eredményeket összevetik az általuk meghatározott célértékekkel. Az eredmények azt igazolták, hogy a kazincbarcikai kórház laboratóriumának vizsgálati eredményei 2018-ban minden esetben megfeleltek a minősítési eljárásban meghatározott intervallumoknak, így 100 % pontossággal dolgozott.

Az elért kiemelkedő eredményről és azok hátteréről beszélgettünk Tátrainé Csopják Éva vezető asszisztenssel.

Mi szükséges ahhoz, hogy ilyen pontossággal dolgozzanak?
Sok dolog határozza ezt meg, de két kiemelkedően fontos szempont van. Az egyik a megfelelő műszerezettség, a másik pedig az itt dolgozók szakmai tudása, elhivatottsága, pontos és fegyelmezett munkavégzése. Mindkettőre büszke lehet az intézmény, hiszen ezeknek köszönhető a minősítési eljárásban elért kiváló eredmény.

Mekkora szórás van a hazai kórházak laboratóriumainak pontosságában?
Alapvetően biztos, hogy megfelelő szinten dolgoznak a laboratóriumok, hiszen minden labornak szigorú kontroll ellenőrzést kell végeznie a napi minták feldolgozása előtt. Azt, hogy melyik kórház milyen pontossággal vesz részt a külső minőség ellenőrzésben, nem tudjuk, hiszen minden intézmény egy kódszámmal szerepel a minősítő eljárásban.  Azt lehet látni az eredményeket közlő listában, hogy a laboratóriumok 90 % fölötti pontosságúak, s a mi laboratóriumunk a legjobbak között van a 100 %-os eredményével, s úgy gondolom erre büszkék lehetünk.

Mennyi vizsgálatot végeznek naponta?
Az elemzések száma magas, hiszen egy-egy beteg esetében is többféle vizsgálatot végzünk. Érdemesebb a vizsgálatban érintettek számáról beszélni, az pedig változó. Átlagosan napi 300 személytől vett minták vizsgálatát végezzük el. Ez a szám persze erősen ingadozik, van olyan időszak, amikor ez a szám eléri a napi négyszázat is. S persze egy-egy személy esetében is többféle elemzést végzünk. A járóbetegek száma, akiktől mintákat veszünk, naponta 130-170 között van. Mi itt a laboratóriumban tizenhárman dolgozunk, van tehát feladatunk bőven

Ma, amikor a laboratóriumok magasan műszerezettek, mennyire játszik szerepet az itt dolgozók tudása, pontossága?Meghatározó. Minden folyamat velejárója az esetleges hiba, tévedés, még az egészségügyben is. A laboratóriumban mindezt az automata rendszerek bevezetésével sikerült nagymértékben csökkenteni, a külső minőségbiztosítási eljárásokban való részvétel még inkább fokozza az eredmények megbízhatóságát. Ugyanakkor a modern laboratóriumokban jelentkező hibák 75-80%-a preanalitikai (a minta laborba érkezése előtti folyamatok eredője) természetű, és ezeknek a kiszűrésében nagyon nagy szerepe van az itt dolgozók szakmai tudásának és odafigyelésének

Hiba természetesen az automatákat is érintheti, de a folyamatos betegellátás érdekében a laboratóriumban minden műszernek megvan a párja (az úgynevezett háttér műszer), ami által az esetleges leállás esetén is zavartalanul folytatódik a munka, amíg a zavar elhárul. A gondok megoldásához pedig kell az ember, a szaktudás, az odafigyelés, a pontosság. Azaz, bármennyire is automatizált egy laboratórium, nem nélkülözheti az ott dolgozók tudását, a fegyelmezett és pontos munkavégzését.

Köszönöm a beszélgetést!

Fotók: Kaszás István

-rizner-

Please follow and like us: