Sikeres szűrőnap a Kazincbarcikai Kórházban

A “Környezetünk egészségéért Alapítvány” Színes Ősz-Egészséget Kazincbarcikának elnevezéssel szűrőnapot rendezett 2019. október 19-én. Az alapítván a TOP 7.1.1-16-H- ESZA-2019-00181 pályázat keretében nyert támogatást a szűrőnap megrendezéséhez.
Az érdeklődők a kórház épületében vehették igénybe a szűréseket, melyen sokan részt vettek.

A szűrőnap célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a megelőzés és ehhez kapcsolódóan a szűrések fontosságára. Egy időben felismert betegség jó eséllyel kezelhető.

Különösen fontos lenne, hogy a 40-50 év közötti korosztály megjelenjen az ilyen alkalmakon. A mostani szűrővizsgálati nap is rávilágított arra, hogy ez a korosztály még nem viszonyul elég tudatosan a megelőzéshez, még mindig alacsony számban vesznek részt a felkínált lehetőségeken.

A szűrővizsgálatokon lehetőség volt igénybe venni az alábbi szűréseket.

Vérnyomásmérés
Koleszterinszint-mérés
Vércukor mérés
EKG vizsgálat
Szív-és érrendszeri kockázatfelmérés
Testtömegindex (BMI)
Táplálkozási tanácsadás
CO szint meghatározás
Mentálhigiénés tanácsadás

Volt ezeken kívül:
Tüdőszűrés
Csontsűrűség mérés (oszteodenzitometria)
Hallásvizsgálat
Látásvizsgálat
Arteriográfia
PSA (Laborvizsgálat)
Hasi UH vizsgálat
Szájüregi rákszűrés, valamint Nőgyógyászati vizsgálat, Onkocitológiai mintavétel, Nőgyógyászati tanácsadás.

Érdemes a konkrét adatokra is odafigyelni:

A regisztrált résztvevők száma 307 fő volt, melyből nemek szerinti megoszlásban 68,7 %-a nő volt. A szűrőnap célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a megelőzés és ehhez kapcsolódóan a szűrések fontosságára. A rutin belgyógyászati vizsgálatokon, mint vérnyomásmérés, vércukor-, koleszterin-, húgysavszint mérés a résztvevők 93 %-a részt vett. A célirányosan egy-egy vizsgálatra érkezők várakozásuk alatt érdeklődést mutattak az egyéb vizsgálatok iránt is.

A kardiológiai szűrésen megjelentek közül 62 fő kért EKG vizsgálatot, melyből 1 paciensnél észleltek olyan fokú eltérést, hogy a belgyógyászati ambulanciára továbbították azonnali ellátásra. A vizsgáltak 80 %-nál észleltek coronária betegséget, billentyű betegséget, ritmuszavart vagy hypertoniát. A betegeket kardiológiai szakrendelésre visszarendelték, további kivizsgálás elvégzésére. A vizsgáltak 20%-nál eltérés nélküli EKG készült. A Speciális vizsgálatokat tekintve a résztvevők statisztikai adatai a következők: Tüdőszűrésen 7 fő közül 1 főt kellett további vizsgálatra küldeni. A Csontsűrűség mérésen részt vett 60 főből 4 főnél találtak eltérést, javasolták további vizsgálatok elvégeztetését.

A PSA laborvizsgálaton a prosztatarák kiszűrésében 40 fő vett részt, melyből 15 esetben eltérést mutatott az eredmény, Urológiai szakvizsgálatot javasoltak nekik.

Az Arteriográfiai szív és érrendszeri kockázatfelmérés a legnépszerűbb vizsgálat volt a szűrőnapon. A limitált 80 főnél 30 esetben találtak eltérést, további vizsgálatra irányították a betegeket. A Hasi ultrahang vizsgálaton a 60 elvégezett vizsgálatból 10 esetben találtak eltérést. A szájüregi rákszűrésnél 30 fő lett fogászati vizsgálatra irányítva. A szűrőnap eredményeként a lakosságban sikeresen erősítjük a prevenció fontosságát.


Fotók: Kaszás István

-rizner-

A képgaléria a képre kattintva nyitható meg
Please follow and like us: