KÖZÉPPONTBAN A VÍZ Víz Világtalálkozó – Háromnapos konferencia kezdődött Budapesten

Budapest, 2019. október 15. Csin Li-csün, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) elnöke beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia megnyitóján a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 15-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelõzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. MTI/Szigetváry Zsolt

A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.
Mára a jövő kihívása lett az egyre csökkenő édesvízkészlet, s az ennek következtében fellépő globális és regionális gondok kezelése.


CSAK 3 % A FÖLD ÉDESVÍZ KÉSZLETE
A probléma azért is szorongató, mert a Föld édesvízkészlete csupán a FÖLDÖN  található teljes vízkészlet 3 %-a.


Ehhez a 3%-hoz sem tudunk hozzájutni, mert ezek egy része sarki jégben, gleccserekben van.  A növekvő vízfogyasztás miatt pedig Földünkön már jelentős azoknak a tavaknak a száma, amelyek lassan-lassan eltűnnek, azaz csökken a rendelkezésre álló iható víz.

Az édesvíz készletének megoszlása


A JÖVŐ KIHÍVÁSAI
A csökkenő vízkészlet sokrétű megoldást követel.
– Ésszerű felhasználást a lakosságtól, mezőgazdaságtól, ipartól
– A vízkészlet szennyezésének megállítását. Ma sem társadalmi, sem egyéni szinten nem foglalkozunk ezzel.
– Regionális problémák kezelése. Ma egyes helyeken olyan kevés a víz, hogy az helyi háborúskodásokhoz vezet, s generálja a migrációt. Ez különösen Afrika északi részére és a Száhel övezetre igaz.

Nem véletlen, hogy a 3 napos találkozó témája: globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.

Borítókép: MTI
-rizner


Please follow and like us: