Elvérzett a választáson a Lungo Drom. És Farkas Flórián?


Az önkormányzati választással együtt tartották meg vasárnap a nemzetiségi önkormányzati választásokat is. Mindenképp említésre méltó az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetételének alakulása, a választáson ugyanis a Lungo Drom listavezetőjeként Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, volt ORÖ-elnök is elindult.

A Lungo Drom a 47 székből mindössze húszat foglalhat el. A fennmaradó 27 helyen három párt osztozik: a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), a Phralipe Független Cigány Szervezet, és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM). Ezek közt választási együttműködés van, így várhatóan nekik lesz többségük. A választás előtt abban mindenképp megállapodtak, hogy bárhogyan alakulnak is a választás eredményei, nem lépnek szövetségre a Farkas Flórián nevével fémjelzett Lungo Drommal. Ha tartják magukat ehhez, megtörhetik a Lungo Drom évek óta tartó dominanciáját.

Lehet, hogy e történetbe belejátszik a 1,6 milliárd forintos, eredetileg uniós pénzből indult, kudarcos felzárkóztatási program . A nyomozás négy éve zajlik, eredménytelenül.