2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Az Európa kulturális fővárosa programhoz kapcsolódó együttműködési megállapodásokat kötött a 2023-as győztes Veszprém a két másik magyar döntős várossal, Győrrel és Debrecennel, valamint a 2024-es győztes észt Tartuval Veszprémben 2019. szeptember 28-án.


Mint ismeretes a pályázatokat elbíráló független testület ajánlásában azt indítványozta, hogy 2023-ban Veszprém legyen Európa Kulturális Fővárosa. 2010-ben Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa, 2018 decemberében pedig hát magyar város közül győzedelmeskedett Veszprém.


Az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű kezdeményezés 1985-ben indult útjára, és napjainkra az egyik legnagyobb szabású európai kulturális projektté és az EU egyik legelismertebb programjává nőtte ki magát.

A projekt célja soha nem volt annyira időszerű, mint most: a kezdeményezés lehetővé kívánja tenni, hogy az európai polgárok többet tudjanak meg egymás kultúrájáról, megcsodálják közös történelmünk emlékeit, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, és átéljék az európai összetartozás érzését.

Mai hír forrása, fotó: MTI/Bodnár Boglárka